Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Pakisztánt és Iránt dicsérte

Fotó: Getty Images / Martin Hunter

-

AZ UNHCR szerint rendkívül nagylelkűek, bezzeg Európáról ezt nem tudják elmondani.


Veszélyes hiba lenne figyelmen kívül hagyni a 2,6 millió afgán menekültet, akik a világ hetven országában várják, hogy döntés szülessen a sorsukról – mondta António Guterres, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője.

Guterres emlékeztetett, hogy az országukat elhagyni kényszerült afgán menekültek több mint harmincöt éve várnak valamiféle megoldásra az őket érintő problémára.

Hivatalos adatok szerint a világon regisztrált menekültek közül 2,6 millió afgán származású, a szakértők szerint azonban Iránban és Pakisztánban nem kevesebb mint további 2 millió ilyen státussal nem bíró ember tartózkodik, nem beszélve a jóval korábban a két országba menekült 6 millió afgánról.

A főbiztos méltatta Teherán és Iszlámábád nagylelkűségét, amelyet a több millió közép-ázsiai menekülttel szemben tanúsítottak. Megjegyezte, hogy Iránban a menekült gyerekek járhatnak a helyi iskolákba, és Teherán kiterjesztette az afgánokra az állami egészségbiztosítást. Pakisztánban pedig a menekülteknek megvan a hozzáférésük „az alapvető szolgáltatásokhoz, és békében élnek az elmúlt harminchat évben”.

Guterres nem mulasztotta el Iránnak és Pakisztánnak a menekültekhez való hozzáállását az Európai Unióéhoz hasonlítani. Elképzelni is nehéz, milyen nehézségekkel nézhetett szembe a két ország, amikor hatmillió afgán menekült érkezett hozzájuk – jegyezte meg, utalva arra, hogy az Európába érkezett félmillió menekült miatt az uniós országok többsége „túlterheltségről” panaszkodik.