Az ember, aki belebújhat Orbán Viktor bőrébe

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Legalábbis a közösségi médiában. Kobza Miklós havi 310 ezer forintért kezeli Orbán Viktor Facebook-oldalát 2010 óta. A Habony Árpád stábjához tartozó, 32 éves férfi tanácsokkal látta el Fazekas Sándort, de felbukkant más állami szerveknél is. Politikai karrierjét az SZDSZ-ben kezdte, majd együtt dolgozott az egykori LMP-s Vágó Gáborral.


Múlt héten jelent meg az utolsó poszt Orbán Viktor Facebook-oldalán. A bejegyzéshez egy képet is feltöltöttek, amelyen a Mississippi állambeli Kossuth település középiskolájának sportpulcsija látható. A kapucnis pulóvert az intézmény küldte el a magyar miniszterelnöknek. A posztot csaknem háromezer ember lájkolta, és több újság is átvette.


We are loud,We are proud,We are Kossuth!

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, July 28, 2015

A miniszterelnök Facebook-oldala rendszeresen frissül, itt lehet nyomon követni, merre járt a kormányfő, kikkel találkozott, milyen eseményeken vett részt. Orbán a Facebookon reagált a Fidesz idei időközi választási vereségeire is. Gyakran itt osztja meg magánéleti pillanatait, például azt, amikor karácsonyfát díszít, a feleségével és horvát vendéglátójukkal ül a tengerparton, vagy a gyerekeivel, édesanyjával van. A Facebookon jelent meg a híres, rózsaszín kanapés sorozat is.
Egy Facebookon közzétett fotóból nyomozta ki a sajtó azt is, hogy Szokira Tamás, az NGM egyik helyettes államtitkárságának titkárságvezetője Orbán egyik lányának udvarlója.


Orbán nem maga kezeli a közösségi oldalait (a kormányfőnek a Facebookon kívül Twitter- és Instagram-fiókja is van, igaz, előbbi 2010-ben frissült utoljára, utóbbi pedig csak ritkán jelenik meg egy-egy poszt). Soha nem volt titok, hogy helyette olyan kommunikációs szakemberek posztolnak, akik a miniszterelnök, illetve a Fidesz környékén mozognak. Ők azonban kerülik a nyilvánosságot, nem szívesen nyilatkoznak újságíróknak.


Öt éve csinálja

A Miniszterelnökség július végén hozta nyilvánosságra a hivatal idei kiadásairól, szerződéseiről szóló adatokat (pdf). Ezekből derült ki, hogy megbízási szerződés keretében „a miniszterelnök közösségi oldalának adminisztrátori feladatainak ellátására” január és és június között bruttó 2 921 400 forintot költöttek. Ez 486 900 forint havonta. Az adatok azt azonban nem tartalmazták, hogy kivel kötöttek szerződést.

Egy korábbi, 2013-as miniszterelnökségi beszámolóból viszont kiderül, mit takar pontosan az adminisztrátori feladat. Eszerint az oldal kezelője „adatokat oszt meg, és tartalmat tölt fel, továbbá összegző statisztikákat készít a közzétett információk közösségi terjedéséről és hatásairól”.

Érdeklődésünkre a Miniszterelnökség azt válaszolta: Kobza Miklóssal kötöttek szerződést. Havasi Bertalan azt írta, Kobza „2010 augusztusa óta kezeli a miniszterelnök Facebook-oldalát, havi 310 ezer forintért”. Részletesebb tájékoztatást is kértünk a megbízásokról és összegekről, ez cikkünk megjelenéséig nem érkezett meg.


Segít, ahol tud

Az 1983-as születésű Kobza más kormányzati szerveknél is felbukkant az elmúlt években. Egy tavalyi, a Földművelésügyi Minisztériummal kötött szerződés keretében (pdf) Fazekas Sándor politikai, közéleti szerepléseihez adott tanácsot. A szerződés szerint Kobza „a miniszter közéleti szereplését, politikai megnyilvánulásait elemzi, véleményezi, ha kell, javítja”. A hat hónapos munkáért közel bruttó három millió forintot kapott volna, de úgy tudjuk, a szerződést végül felbontották, és kifizetés sem volt.

Amikor Kobzát a Miniszterelnökségen keresztül próbáltuk elérni, egy NISZ-es, vagyis a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-hez tartozó mailcímet adtak meg. A NISZ infokommunikációs szolgáltatásokat nyújt az állami és kormányzati szervek számára. A NISZ-nél azt közölték, Kobza korábban „támogatóként dolgozott” náluk, ez azonban már több mint egy éve volt. Információink szerint a szerződést szintén felbontották, az abban megállapított bérét itt sem fizették ki.


Az egyik legnépszerűbb bejegyzés - 44 ezer lájk, tízezer komment

Áldott, békés Karácsonyt mindenkinek!

Posted by Orbán Viktor on Wednesday, December 24, 2014

Vágó Gábor kedvelte

A hvg.hu egy 2012-es cikkében azt írta, hogy Kobza hosszú évek óta tagja Orbán Viktor kommunikációs csapatának, amelyet Habony Árpád fog össze. A Fideszben 2004-ben bukkant fel, amikor a kommunikációs stábba szövegírókat kerestek, állítólag az egyik főiskolai tanára ajánlotta be.

Politikai karrierjét nem a Fideszben, hanem az SZDSZ ifjúsági szervezetében kezdte. A párttal azt követően szakadt meg a kapcsolata, hogy Medgyessy Péter miniszterelnökről, az akkori MSZP-SZDSZ koalíciós kormány vezetőjéről kiderült, SZT-tiszt volt a rendszerváltás előtt.

A 2000-es évek közepén a kecskeméti Vákum ifjúsági és kulturális egyesület honlapjánál tevékenykedett, itt együtt dolgozott a volt LMP-es Vágó Gáborral. Vágó a VS.hu-nak azt mondta: a honlap meglehetősen sikeres volt helyben és országosan is, a goldenblog szavazáson jó eredményt értek el. Kobzát olyan sokoldalú embernek írta le, aki a szövegírásban, fotózásban és a közösségi médiában is meglehetősen kreatív.

Szerettük volna megkérdezni a munkájáról Kobzát is, ő azonban nem kívánt nyilatkozni.