Az ellenőrzött Uber-sofőrök kétharmadának nem volt adószáma

Fotó: Imaginechina / Cao jianxiong

-

Az Uber-sofőrök már csak egyéni vállalkozóként dolgozhatnak, és számlát kell kiállítaniuk.


Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint az Uber-applikáción keresztül utasokat szállító autósokat az elmúlt héten fokozottan ellenőrizték, és száz vizsgálat során kiderült, hogy kétharmaduk adószám nélkül végezte a munkáját.

A helyettes államtitkár a Kossuth rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy több Uber-sofőr is megerősítette, hogy az applikációt gyártó cég változtatott politikáján: most már a sofőrök csak úgy csatlakozhatnak az Uberhez, ha feltöltik az adószámukat a rendszerbe.

Az Uber-sofőrök a tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhetik. Ha kiváltják az igazolványukat, adószámot kérnek, akkor a bejelentési kötelezettségüket teljesítik. Ugyanakkor a tevékenységhez egyéb adókötelezettségek is tartoznak, például számlát kell adni, bevallási és adófizetési kötelezettség keletkezik. Pozitívumként értékelte a helyettes államtitkár, hogy megtörtént az első Uber-számla-kiállítás – egyelőre vizsgálják, hogy mindenben szabályos-e a kiállított számla.