Az éjjeli vihar sok helyen ártott a közlekedésnek

Fotó: Timár Gábor / Timar Gábor

-

Leszakadt vasúti felsővezeték, útra dőlt fák, leszállni nem tudó repülőgépek.


Az országon átvonuló vihar szinte mindenütt károkat okozott, a tűzoltókat kidőlt fák, elárasztott pincék miatt riasztották szerdára virradó éjjel - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Zala és Somogy megyében is több településen kidőlt fákhoz hívták ki az egységeket, így például Becsvölgyén, Nagykanizsán, Kaposváron, Balatonfenyvesen, Nagyatádon.

A Fejér megyei Abán víz árasztotta el egy családi ház pincéjét, több helyen pedig fák dőltek az úttestre, például Rácalmáson és Kisapostagnál a 6-os főútra, Polgárdi közelében pedig a Fülére vezető útra.

A Pest megyei Dömsödön az iskola kapujára és az 51-es főútra, míg Törökbálinton egy személygépkocsira borult fa. Baranya megye és Budapest több pontján szintén kidőlt fákhoz, letört ágakhoz riasztották a tűzoltókat, csakúgy, mint Bács-Kiskun megyében.


Éjjel érkezett a vihar a fővárosba


Lakóházak tetőszerkezetét rongálta meg, fákat csavart ki Veszprém megye több településén a vihar kedden késő este.

Devecserben öt ház tetőszerkezetét rongálta meg a jégeső, Ajkán egy buszmegállót döntött össze, Balatonalmádiban reklámtáblákat rongált meg, Márkón néhány lakóépület pincéjébe folyt be a víz.

Négy megye több településén szünetel az áramszolgáltatás az éjszakai viharok miatt. A tűzoltókat főként kidőlt fák, letört ágak miatt riasztották.

Kora reggel Bács-Kiskun megyében több mint 13 600, Békésben csaknem 12 500, Csongrádban 3400, Pest megyében pedig mintegy 9500 fogyasztónál nem volt áram. A szolgáltatók dolgoznak az üzemzavarok elhárításán.

Éjjel még azt közölte az OKF, hogy Pest és Bács-Kiskun megye több településén nincs áram; az üzemzavar akkor csaknem 70 ezer embert érintett.


Az M7-es zalai szakasza


Szerda kora reggelig mintegy háromszáz esetben riasztották viharkárhoz a tűzoltókat, és még érkeznek újabb bejelentések. Éjjel elsősorban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Pest megyében volt szükség a munkájukra a mostoha időjárás miatt. Főként kidőlt fák, letört ágak miatt hívták őket. Békéscsabán és Kecskeméten például parkoló autóra, Ócsán családi házra, Mórahalmon, Csanyteleken és Derekegyházon pedig utakra borultak fák.

A Budapest-Kelebia vasútvonalon, Dömsöd és Kunszentmiklós-Tass között szerda hajnalban egy kidőlt fa leszakította a felsővezetéket, ezért ideiglenesen szünetel a vonatközlekedés - közölte a Mávinform. Dömsöd és Kunszentmiklós-Tass között vonatpótló busz közlekedik, az átszállások miatt 30-60 perccel hosszabb lehet a menetidő.

Az iho.hu közlekedési portál így összegezte az éjjel történteket: „A kedd éjszakai vihar tönkrevágta az ország közlekedését.”Összesen tíz vonat mozog éjjel 1:50-kor. Vagyis mozogna, mert a többségük áll, vár, összesen már 600 perc körül tart a késésük, ahogy a MÁV-os Vonatinfó térképén is látható. Felsővezetéki zárlat, kidőlt fa és társai, a vonatinfó többnyire időjárási okra hivatkozik – írja a szakportál.


A repülést is akadályozta az időjárás. Kedd éjfél előtt érte el délnyugat felől a kemény zivatarzóna Budapestet, ami láthatóan nem könnyítette meg a pilóták, irányítók, no meg az utasok életét sem – írja az iho.hu. Az egyik közösségi oldalon olvasható közlés szerint volt, amikor 15 repülőgép várakozott az időjárás javulására, és több gép kitérő repülőtérre kényszerült.A Flightradar24 rögzített fenti képén látható gép például másfél órát keringett, mielőtt le tudott szállni Ferihegyen.


Nyitóképünket Timár Gábor készítette. Több kép tőle.