Az Együtt is megnevezte miniszterelnök-jelöltjét

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Szigetvári és Juhász is kiemelt szerepet kap a kampányban.


Az Együtt - a Korszakváltók Pártja budapesti küldöttgyűlése Szigetvári Viktort választotta a párt miniszterelnök-jelöltjének, az országos politikai tanács pedig arról határozott, hogy Juhász Péter legyen a listavezető.

Szigetvári azt mondta, hogy az Együtt az egyetlen olyan párt, amely felnőttnek tekinti a választókat, ezért nem fogják folytatni az elmúlt "évtizedek néphülyítését", nem tesznek betarthatatlan ígéreteket.

2018 tavaszának az lesz a tétje, hogy megtörik-e az Orbán-rezsimet – mondta. A választás végkimenetele az is lehet, hogy abszolút többséget szerez egy baloldali, zöld és liberális pártokból álló koalíciós kormány, ahogy az is, hogy a Fidesz kapja a legtöbb szavazatot, mégis elveszíti abszolút többségét.

Az Együtt egyszerre fog a megújulás és az együttműködés érdekében politizálni – mondta Szigetvári. Szerinte az ellenzéki együttműködésben részt vevő egyéni jelöltekre adott szavazat népszavazás Orbán Viktor ellen. A listán pedig döntsenek a jövőről – üzente a választóknak Szigetvári. Szerinte a listán sokféle alternatíva közül lehet választani, de ők az egyetlen liberális-demokrata párt Magyarországon.

Ma az összes olyan ellenzéki párt, amelyik saját miniszterelnök-jelöltet állított, úgy beszél a választókhoz, mintha egyedül készülne kormányt alakítani, annak ellenére, hogy mindenki tudja, a Fideszt csak egy koalíciós kabinet tudja megtörni. Egy rendszerváltó koalíciós kormányt kell létrehozni, és abból nem hiányozhat az Együtt – mondta.

Az Együtt két hét múlva megnevez több árnyékminisztert, és nyilvánosságra hozza az első kétszáz napról szóló programját. Hajdu Nóra alelnök azt mondta, nagyon nehéz kampány elé néznek, mert nem tudnak arra felkészülni, hogy mire számítsanak az "orbáni bulvármédiától" vagy mikor küldik rájuk az "államinak már csak nehezen nevezhető" számvevőszéket. Szerinte Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha itthon és külföldön egyaránt az együttműködésre épül.

Juhász Péter pártelnök bejelentette, hogy listájuk első hatvan helyének felén nők szerepelnek. Juhász Szerinte nincs bennük kétség afelől, hogy az Együtt ott lesz 2018-ban az Országgyűlésben. Az az elvesztegetett szavazat, "ami csak arról szól, hogy bármilyen módon összefogás jöjjön létre, bárki között, bárhogy", mert egy nettó technokrata összefogásból nem következik megújulás, nem épülhet ország – mondta. Az is elvesztegetett szavazatokat eredményez, ha valaki elhiteti magáról, hogy egyedül végrehajtja a megújulást, és ahhoz nincs szükség együttműködésre.

Elfogadják, hogy egyes pártok külön listákat akarnak állítani, de azt nem, hogy az egyéni körzetekben ne működjenek együtt. Néha elő kell állnia egy olyan helyzetnek, hogy minden választókerületben csak egy, méghozzá a legalkalmasabb jelölt áll szemben a Fidesszel – mondta Juhász.

Ha az MSZP nem hajlandó arra, hogy néhány helyen visszavonja jelöltjét, akkor hogy várható el egy másik párttól, hogy áldozatot hozzon – kérdezte Juhász, aki szerint továbbra is nyitottak az együttműködésre.

Az Együtt számára azok az értékek a legfontosabbak, amelyek egyszerre jelenítik meg a liberális demokráciát és az igazságosságot. Az Együtt egyszerre tudja képviselni a bátorságot, a szabadságot és a közösséget – mondta. Ha egy ezen alapuló országot tudnak teremteni, akkor jó helyen fognak élni.