Az egész országra kiterjesztenék a hajléktalanok foglalkoztatását

Fotó: Kozma Zsuzsi

-

Tavasszal indítja a kormány a hajléktalan emberek közfoglalkoztatásának országos kiterjesztésére tervezett programját. Mintegy 1600 embert érintene -tudta meg a Magyar Nemzet.


A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az utóbbi években a Ferencvárosban megvalósult, a tárca által támogatott „Az utcáról a munka világába” című, hajléktalan emberek foglalkoztatására irányuló mintaprogram I. és II. üteme is sikeresnek bizonyult, ezért idén a minisztérium kiterjeszti a programot. Eddig 16 megyében és a fővárosban összesen 35 település 43 közfoglalkoztatója jelezte programindítási szándékát. A program a tervek szerint azonos időpontban fog elkezdődni minden olyan helyszínen, ahol az előre meghatározott feltételek erre teljes mértékben alkalmasak. A tavasszal induló programot előbb a kormányhivatalok és a foglalkoztatók egyeztetése előzi meg, a teljes programköltséget is majd csak ezután határozzák meg.


A minisztérium szerint a program hozzájárul ahhoz, hogy „az alapvető munkahelyi viselkedési formák automatizmussá váljanak, ehhez a hajléktalanoknak hosszabb időre, akár fél évre is szükségük van ”-írja a lap.


A 2013-ban indult hajléktalan -közfoglalkoztatásban tavaly év végén 250 fő vett részt. A mintaprogram első ütemében száz embert léptettek be a rendszerbe, ezt a Belügyminisztérium 106 millió forinttal támogatta. Ennek a támogatásnak a nagy része a munkabér utáni járulékot fedezte, negyvenmillió forintot fordítottak a beruházásokra; a brikettáló üzemre, növényház építésére, illetve kiszolgáló gépekre, felszerelésre. Aztán tavaly májusban kezdődött a második ütem, ekkor 200 főt foglalkoztattak 293 millió forint támogatással.

Sebők Endre, a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft. (Feszofe) ügyvezető igazgatója szerint egy országos mintaprogram beindulása esetén mindenképpen jobb lenne, ha az eddigi féléves, nyolc hónapos időszak helyett legalább 18 hónapra lehetne tervezni, mert az kézzelfoghatóbb eredményhez vezethetne. „Azoknak a hajléktalanoknak, akik dolgozni akarnak, több idő szükséges a biztos életmódváltáshoz. Az általunk foglalkoztatottak közül eddig négy-öt százalék tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon” -nyilatkozta Sebők a Magyar Nemzetnek.