Az Economist Orbánon keresztül fejti meg az idegengyűlöletet

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-


Külön cikkben foglalkozik Orbán Viktorral csütörtökön megjelenő számában az Economist. A brit hetilap az Orbán a minta című írásában azt járja körbe, mi az oka annak, hogy amíg a németek 96 százaléka befogadná a menekülteket, addig a csehek 71 százaléka nem így gondolkodik.

A lap azzal indít, hogy a magyarok az ezer évvel ezelőtti népvándorlás során érkeztek az Urál környékéről Európába. Az országalapító Szent István azt tanácsolta fiának, hogy lássa szívesen az idegeneket. Szó szerint idézik Imre herceghez 1036-ban írt intelmeit: “Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak".

Orbán életútja az Economist szerint jól mutatja, hogyan változott meg ez a hozzáállás Magyarországon. A magyar miniszterelnök a hírnevét 1989-ban alapozta meg, amikor a Nagy Imre újratemetésén elmondott beszédében az oroszok távozását sürgette.

A magyarok Orbánhoz hasonlóan arra döbbentek rá, hogy a rendszerváltás után sokkal nehezebben boldogulnak. Hiába került Orbán 1998-ben hatalomra, négy év múlva elveszítette a választást és a következő nyolc évben ellenzékben volt. Mivel a verseny egyre szorosabb lett, Orbán arra jött rá, hogy a tekintélyelvű taktika hatékonyabb, mint az együttműködés.

Orbánhoz hasonlóan sok magyar vonta le ezt a következtetést. Ennek oka, hogy negyedszázaddal a vasfüggöny lebontása után a magyarok még mindig úgy érzik, másodrendű polgárok Európában, sokkal jobban szeretnek segítséget kapni, mint adni. Ellentétben a miniszterelnökkel, aki folyékonyan beszél angolul, három magyarból kettő semmilyen idegen nyelvet nem beszél.

A régióban az emberek nem nagyon találkoznak Európán kívüliekkel, Lengyelországban például az emberek 98 százaléka fehér, 94 százalékuk katolikus. Az emberek elszigeteltségben élnek és konzervatívak. A kommunista uralom éveiben megszokták, hogy csak a saját családjukban érezhetik biztonságban magukat.

Idézik, hogy Orbán azt mondta, a világnézetét Toldi Miklós formálta, aki a 14. században nőket és gyerekeket védett meg. “Nem szégyen az, ha az ember erős és sikeres, nem szabad úgy tenni, mintha mindannyian egyenlők lennénk” - mondta Orbán Toldi történetére hivatkozva.

Schöpflin György, a Fidesz EP-képviselője szerint helytelen azt gondolni, hogy a posztkommunista társadalmak hirtelen átveszik a nyugati liberális erkölcsöket és a bevándorláspárti multikulturalizmust. Schöpflin szerint ezek az országok még mindig keresik a saját identitásukat.

Ilyen környezetben érthető, hogy a menekültek kötelező befogadását előíró uniós kvóták vitát generálnak. Ennek ellenére mégis érezhető változás a magyar társadalomban, hiszen a menedékkérőket tömegesen segítették az önkéntesek, és vizet, élelmet, ruhát osztottak a rászorulóknak.