Az amerikaiak már az Oscar-díjat várják a Saul fiának

Fotó: MTI/MTVA / Franck Robichon

-

Hosszan tartó tapssal jutalmazta a pénteki díszbemutatón Nemes Jeles László Saul fia című filmjét a 68. cannes-i filmfesztivál közönsége. Komoly amerikai vételi ajánlatok is érkeztek a filmre.


A cannes-i fesztiválpalota 2300 férőhelyes Lumière-nagytermében telt ház előtt mutatták be a hivatalos versenyprogram egyetlen kelet-európai és egyetlen első filmjeként az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó magyar alkotást (kritikánk a filmről), amely 18 művel verseng az Arany Pálmáért. A vetítés végén perceken át tapsolva, állva köszöntötték a nézők az alkotókat.


Nemes Jeles László a bemutató után az MTI-nek elmondta, hogy megható volt számára a közönség reakciója, és szerinte azt is lehet érezni, hogy a film jelentős nemzetközi visszhangot vált ki. A francia sajtó elsősorban a holokausztábrázolás etikai kérdésével foglalkozik, ami a rendező szerint várható volt. A film – mint emlékeztetett rá – újfajta nézőpontot ajánl a holokausztról való beszédmódban. Örülne, ha erről sok szó esne, de annak még jobban, ha minél többen megnéznék a filmet, és beszélgetnének róla.


Urs Rechn színész , Clara Royer forgatókönyvíró, Nemes Jeles László rendező, Erdély Mátyás operatőr, Röhrig Géza színész, Sipos Gábor producer és Molnár Levente színész


A film nemzetközi forgalmazója a rendező elmondása szerint olyan sok megkeresést kapott, hogy „ki kellett kapcsolnia a telefonját”. Többek között komoly amerikai vételi ajánlatok is érkeztek, mégpedig azért, mert az amerikaiak esélyesnek érzik az alkotást a jövő évi Oscar-gálán, és ezt kívánják előkészíteni a film megvásárlásával.


A rendező elárulta, hogy jelenleg második filmtervén dolgozik, amely 1910-ben Budapesten játszódik, és a civilizáció végéről szól. A film műfaját illetően egy fejlődéstörténet és thriller keveréke lesz.


Cannes-i tudósításaink itt olvashatók. Az Arany Pálma-díj kiosztása és a záróünnepség május 24-én lesz Cannes-ban. A magyar mozikban június 11-től látható a Saul fia.