Az amerikai nácik kedvelik Trumpot, és a fehérek kiirtásáról írnak

Fotó: Getty Images / Spencer Platt

-

Az interneten aktívabbak az Iszlám Államnál is.


Gyors ütemben gyarapodik a fehér felsőbbrendűség híveinek tábora az Egyesült Államokban – ezzel az eredménnyel zárult a George Washington Egyetem felmérése. A szélsőséges mozgalmakkal foglalkozó kutatóprogram felmérése szerint az aktív fehér nacionalisták, neonácik szimpatizánsainak tábora gyarapszik, és a rokonszenvezők nagyon aktívak a különböző közösségi médiumokban.

A tanulmány szerint a fehér felsőbbrendűség híveinek mozgalmait figyelők és támogatók létszáma a Twitteren 2012 óta 22 ezer emberrel gyarapodott, és ez 600 százalékos növekedést jelent. Ezek az emberek aktívabbak – a Twitter-üzeneteik számát tekintve is –, mint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsai.


Hozzászólnak a kampányhoz

A kutatók szerint a legtöbb bejegyzés a „fehérek népirtásáról” szól. Arról üzennek egymásnak, hogy „a fehér fajt közvetlen veszély fenyegeti a társadalom erősödő diverzifikálódása miatt”. E réteg tagjai gyakran osztanak meg egymással olyan üzeneteket, miszerint „csökkennek a fehérek kilátásai”.

A vizsgálat szerint a fehér szélsőségesek nagy arányban támogatják a republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot, rendszeresen hozzászólnak a milliárdos üzletember kampányához, elsősorban az illegális bevándorlással kapcsolatos kérdésekhez.

Trump többször megpróbált elhatárolódni a fehér szélsőségesektől, így a Ku-Klux-Klantól is.