Az amerikai hírszerzés szerint Phenjan nem mond le az atomfegyverekről

Fotó: AFP / ED JONES

-

Észak-Korea szerint a rezsim túlélésének kulcsa a nukleáris arzenál – mondta az amerikai hírszerzési igazgató.


Az észak-koreai nukleáris leszerelését célzó politika „valószínűleg veszett ügy”, legjobb esetben egyfajta határt lehetne szabni a phenjani rezsim nukleáris képességének – mondta James Clapper, az USA hírszerzési igazgatója. A The Council of Foreign Relationsban tartott elődadásán Clappert megkérdezték: szerinte Phenjan hajlandó volna-e lemondani az atomfegyverekről. Azt válaszolta, hogy nem, mert „ez a túlélésük kulcsa”.

Clapper szerint amikor 2014-ben Észak-Koreába utazott, hogy közbenjárjon két amerikai fogoly kiszabadítása érdekében, megtudta, hogy Phenjan szemszögéből hogyan is néz ki a világ. „Ostrom alatt állnak, és nagyon paranoiásak, szóval a gondolat, hogy letegyenek atomképességükről, bármi is legyen az, fel sem merül náluk.” Szerinte Phenjan abba sem megy bele, hogy megszabják atomképességének határait. Ezt nem fogja megtenni csak azért, mert kérjük. Komoly ösztönzőerőre lesz ehhez szükség – mondta Clapper.

Az amerikai külügyminisztérium szinte azonnal reagált Clapper kijelentésére. John Kirby külügyi szóvivő szerint az USA Koreai-félszigettel kapcsolatos politikája az, hogy a térségben ellenőrizhető nukleáris leszerelést érjen el.