Az akadémikusok bojkottálják a Közszolgálati Egyetemet

Fotó: MTI / Marjai János

-

Új helyszínt kellett keresni a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egyik osztálya ülésének, mert a joggal foglalkozó akadémikusok nem voltak hajlandók a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) összegyűlni. Azt a törvénytervezetet tartják elfogadhatatlannak, mely szerint a NKE venné át az államtudományi képzéseket a jogi karoktól.


Tovább tart a jogászok tiltakozása a kormányjavaslat ellen, amely monopolhelyzetbe hozná a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet (NKE) az államtudományok oktatásában. Mint írtuk, a Lázár János által jegyzett törvénymódosítás alapján az államtudományokat 2015 szeptemberétől kizárólag az NKE-n lehetne tanítani.

A törvényjavaslat elfogadása esetén egy illetékes intézményvezető szerint káoszba fulladhatna az állam-, és jogtudományi karok tudományos programja, mint mondja, ma már egy sor jogterületen (elsősorban a polgári jogban) szinte lehetetlen szétválasztani a jogi és az államtudományi aspektusokat, így egyelőre nem világos, hogy mi kerülne át az NKE-re. Másrészt az intézményvezetők attól tartanak, hogy a mostani javaslat csak egy folyamat kezdete lenne, a következő lépésként azt írnák elő, hogy az államigazgatásban csakis NKE-s államtudományi képzésekkel lehetne dolgozni.

Az érintettek azzal érvelnek, hogy ez történt a közigazgatási képzéssel, így a példa megismétlődésétől tartanak. „Ebben az esetben tanszékeink, munkatársaink harmadát minimum elveszítenénk, ráadásul, mivel a hallgatóink fele ma már az államigazgatásban helyezkedik el, őket szintén" - mondta korábban egy forrásunk.


Az akadémikusok látni sem akarták


A javaslat ellen – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kivételével – a múlt héten már tiltakoztak az érintett karok vezetői, most – információink szerint – az akadémiai szféra is csatlakozott. A héten szerdára hívták volna össze ugyanis a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre az MTA IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztályának ülését, de az érintettek bojkottálták a helyszínt. Egyébként az osztályülést azért tartották volna az NKE-n, mert a IX. Osztályhoz tartozik a hadtudomány is, és ezúttal ennek az NKE-n oktató képviselői tettek javaslatot a helyszínre.


Lesz egyeztetés

A IX. osztály a jogi-, közgazdasági, hadtudományi tudományterületeket, valamint a szociológiát és a politológiát jelenti az MTA szervezeti rendjében: akadémikusokat, a PhD-fokozattal rendelkező kutatók által delegált képviselőket, és az érintett tudományos intézetek vezetőit. Információink szerint, amikor az osztály tagjainak kiküldték e-mailen a meghívót, Vékás Lajos, Széchenyi-díjas akadémikus azt írta vissza a közös levelezőlistára, hogy a törvényjavaslat miatt nem hajlandó az NKE-n megjelenni. Vékás Lajos az egyik legnagyobb szaktekintély a hazai jogtudományokban, ő volt többek között az új polgári törvénykönyv egyik kidolgozója is.

Leveléhez sokan csatlakoztak, nem csak a jogászok közül, míg végül úgy tűnt, az ülést lehetetlen megtartani a Közszolgálati Egyetemen, így a szervezők inkább úgy döntöttek, hogy az az MTA Széchenyi-téri épületében lesz.

A tiltakozás miatt információink szerint szerdán egyeztetés lesz Palkovics László felsőoktatási államtitkár és az intézményvezetők között.