Automata fegyverrel ölte meg a rendőrt a neonáci

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

Gépkarabéllyal lőtte fejbe a házkutatás miatt érkezett rendőrt, és társaira is rálőtt Gy. István – derült ki a rendőrség szerda délutáni tájékoztatójából.


Keresztes Imre, a központi nyomozó főügyészség vezetője közölte: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) rendőrei szerda reggel akartak házkutatást tartani egy bőnyi háznál egy korábban megkezdett nyomozás részeként. A kiérkező rendőröket Gy. István a házba ugyan beengedte, de a házkutatást már nem tudták elkezdeni, az idős férfi ugyanis egy gépkarabéllyal kezdett lövöldözni a rendőrökre. Egyiküket fejbe lőtte – ő a helyszínen életét vesztette. Utóbb Papp Károly országos rendőrfőkapitány elmondta: az NNI egyik kiemelt nyomozója, a 46 éves Pálvölgyi Péter őrnagy vesztette életét a tűzharcban. Őt Pintér Sándor belügyminiszter alezredessé léptette elő és a rendőrség hősi halottjának nyilvánította.

A főügyész elmondta: a rendőrök viszonozták a tüzet, ennek során sérült meg a hasán az elkövető – aki utóbb bezárkózott háza egyik szobájába, és azzal fenyegetőzött, hogy lelövi, aki megközelíti.

A rendőrség eközben riasztotta a Terrorelhárítási Központot (TEK), amelynek győri egysége fél óra alatt a helyszínre érkezett. A fejbe lőtt rendőrt kihozták a házból – ismertette az akciót Hajdú János, a TEK főigazgatója –, majd tárgyalni kezdtek Gy. Istvánnal a megadásról. Hajdú elmondta: a tárgyalásnak végül ő vetett véget, és utasította az embereit, hogy hatoljanak be a szobába, mivel kérdéses volt, hogy a lövöldöző életben marad-e a sérülése miatt. Fegyverhasználat nélkül fogták el, majd a TEK orvosai hosszú beavatkozás során tudták csak stabilizálni az állapotát annyira, hogy a mentőszolgálat a győri kórházba szállíthassa.

Itt azonnal műtétet hajtottak rajta végre, amelynek során stabilizálták az állapotát. Keresztes Imre közölte: annyira jó állapotban van az elkövető, hogy őrizetbe is tudta venni az ügyészség. Vele szemben hivatalos személy sérelmére, több embert veszélyeztetve elkövetett emberölés és lőfegyver birtoklása a vád.

A tájékoztatón nem tértek ki az elkövető személyére, így nem erősítették meg, hogy Győrkös István volt. Ennek ellenére szinte biztos, hogy a szélsőjobboldalhoz tartozó férfi követte el a rendőrgyilkosságot.