Autóba rejtett pokolgép lehet a gátja a menekülthullám leállításának

Fotó: AFP / STRINGER

-

A szíriai állami hírügynökség jelentése szerint a tűzszünet éjféli életbelépése után két órával bomba ölt meg két embert egy városban.


A szíriai tűzszünet helyi idő szerint szombaton nulla órakor (közép-európai idő szerint pénteken 23 órakor) történt bevezetését követő néhány percben a szíriai fővárosban, Damaszkuszban és Dara városban még voltak összetűzések, ezt követően azonban a két város elcsendesült. Ezt közölte az első jelentésekre hivatkozva Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja.

Mistura videokapcsolaton keresztül jelentést tett az ENSZ Biztonsági Tanácsának, majd Genfben a sajtó munkatársai előtt bejelentette: a szíriai békefolyamatot támogató országok szombaton összegyűlnek a svájci városban, hogy megvizsgálják a fegyvernyugvás helyzetét.

Úgy vélte, nagy valószínűséggel akadnak majd kisebb „fennakadások” a tűzszünet végrehajtásában, a kérdés az, hogy ezeket az incidenseket mennyire gyorsan tudják ellenőrzés alá vonni és megfékezni. A különmegbízott arra figyelmeztetett, hogy ha a tűzszünetet megsértik, megtorlásként csupán végső esetben szabad erőszakhoz folyamodni.

Az AP amerikai hírügynökség bejrúti jelentése szerint hajnalban már robbant is egy autóba rejtett bomba a szír kormány által ellenőrzött egyik városban. A merényletben ketten meghaltak, és sokan megsebesültek.

A fegyvernyugvás betartását az Egyesült Államok és Oroszország ellenőrzi washingtoni, moszkvai, ammáni, latakiai központokból, valamint az ENSZ genfi székhelyéről. Ha újraindulnak a fegyveres harcok, Washington és Moszkva értesíti a békefolyamatot támogató többi országot.