Ausztria hatályon kívül helyezi Schengent

-

Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezi a schengeni megállapodást, minden menekültet ellenőriz a határon, és a gazdasági menekülteket visszautasítja – közölte Werner Faymann osztrák kancellár az Österreich című osztrák lapnak adott interjúban.


A lap a vasárnapi számban megjelenő interjúból szombaton előzetesen részleteket közölt. A kancellár egyebek között kijelentette: „Ugyanúgy, mint a németek, fokozottan fogjuk ellenőrizni a határainkat, és vissza fogunk küldeni menekülteket.”

Így azokat a menekülteket, akik nem Németországba akarnak továbbutazni, többé nem fogják beengedni Ausztriába – mondta Faymann.

„Kiutasítási kötelezettség lép érvénybe a határon. És ha az EU nem biztosítja a külső határokat, Schengen egésze megkérdőjeleződik. Akkor minden országnak saját nemzeti határát kell ellenőriznie” – jelentette ki.

Az osztrák kancellár szokatlan élességgel bírálta az EU-t: „Megrendítő, hogy az EU bonyolult felépítése miatt olyan fontos problémákat, mint a menekültkérdés, nem képes gyorsabban megoldani. A veszély az, hogy túl keveset és túl későn” – fogalmazott.

Megismételte, hogy minden pénzügyi segítséget blokkolni fog azon tagállamok esetében, amelyek nem fogadnak menekülteket. Szavai szerint „aki a menekültkérdésben nem szolidáris, annak a pénzügyi segítségnél vétóval kell számolnia”.