Átlátszó: vitorláskikötőt vett Orbán veje

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

A keszthelyi önkormányzat hétmillió forintért adta el a helyi vitorláskikötőt működtető céget, igaz, a vevőknek - akik közt felbukkan Tiborcz István neve is - ennél jóval többet kell költeniük, ha tényleg akarják a kikötőt.


Tiborcz István, a miniszterelnök lányának, Orbán Ráhelnek a férje is érdekelt a cégben, amely tavaly év végén megvásárolta a keszthelyi vitorláskikötőt – írja az átlátszó.hu. A keszthelyi önkormányzat december 23-án kiadott közleményében tájékoztatott az eladásról, de azt elfelejtette megemlíteni, hogy a vevő, a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. egyik tulajdonosa –közvetve – Orbán Viktor veje.

A kikötőt üzemeltető cég, a Keszthelyi Yachtkikötő Kft. a helyi önkormányzat tulajdonában volt, miután 2012-ben átvette a Balatoni Hajózási Zrt-től. A kikötő ingatlanjait viszont csak bérelték, ezekre 2014 végéig vételi opciója volt a városnak. A kikötő eladását végül az opció lejárta lejárta előtt pár nappal sikerült nyélbe ütni.

A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft-nek hat tulajdonosa van, az egyik közülük Tiborcz István egyszemélyes cége, a Green Investments Kft. A kikötőt megvásárló kft. egyik ügyvezetője ugyanaz a Péter Zsolt lett, aki a szintén Tiborcz érdekeltségében lévő, egyebek mellett közvilágítás-korszerűsítéssel foglalkozó Elios Innovatív Zrt.-ben is vezető tisztségviselő.

Az önkormányzat az Átlátszó adatigénylésre azt közölte: az új tulajdonosok 7 millió forintot fizettek az üzemeltető cégért, ezen felül vállalták, hogy 22,8 millió forint értékben törlesztik a korábban keletkezett tagi kölcsönöket, és a céget további 330 millió forint értékben feltőkésítik, hogy az ingatlanokat is megszerezhessék a Balatoni Hajózási Zrt-től, élve a vételi opcióval.