Áramkimaradást is okozott a havazás – kamionok csúsztak az árokba

Fotó: MTI / Komka Péter

-

A meteorológiai szolgálat szerint többfelé 10, néhol 20 centiméter körüli hó esett csütörtök reggel. Budapesten és több megyében további havazásra, illetve sok esőre figyelmeztetnek.


Hajnalban főként északon és a Dunántúl északnyugati felén fordult elő az eső mellett havas eső, hó. Nyugatról, síkvidékről 1-4 centiméterről érkezett jelentés, de a Nógrád megyei Tolmácson és Romhányban már 15-20 centiméter körüli hóréteg esett.

A meteorológiai szolgálat szerint a magasabban fekvő területek közül Kékestetőn 17 centiméteres a hó, Hárskúton 8, Lillafüred-Jávorkúton 4 centis a hó, és Bükkzsércen is hólepel alakult ki. Az alacsonyabban fekvő települések közül Sopron Kuruc-domb mérőállomáson 12 centis, Kőszegen 8 centis, Szombathelyen 4 centis a hó.

A meteorológiai szolgálat csütörtök reggeli veszélyjelzésében azt írta: napközben az Észak-Dunántúl egyes részein, valamint az Északi-középhegység északi területén hullhat akár 8 centiméteres hó. Az 5 centiméter feletti hómennyiség kiemelten Nógrád és a Dunakanyar térségében valószínű, de az Észak-Dunántúl térségében is kialakulhat, főleg az Alpok lábánál. Az Északi-középhegységben és a Bakonyban 300-400 méter felett 5-15, a Börzsönyben, a Dunazug-hegyvidék magasabb részein pedig 15-25, néhol 30 centiméter körüli friss hóréteg is kialakulhat. Ezen területektől délre a halmazállapot egyre inkább havas esőbe, esőbe megy át.

A havazás miatt Budapesten, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.A délnyugat felől vonuló csapadékzónából jellemzően délutánig a Zala-Veszprém-Fejér sávban, valamint késő délutánig Pest és Nógrád megyében várható az eddig leesett 10-25 milliméter csapadékon felül még mintegy 5-10 milliméternyi eső hullhat. A sok eső miatt Budapestre, Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Estétől szárazabb levegő érkezik és gyengül a szél, emiatt nagy területen gyorsan fagypont alá csökken a hőmérséklet. Ez a napközben vizes, olvadó hóval érintett területeken lefagyást okozhat.


Letört ágak

Több mint háromezer fogyasztó maradt áram nélkül Nógrád megyében, mert a havazás miatt letört faágak vezetékszakadásokat okoztak. Az Émász igazgatósági megbízottja szerint két-három órán belül elhárítják a hibát. Irlanda Boglárka azt mondta, hogy 3100 fogyasztó esett ki a szolgáltatásból, a helyreállításon folyamatosan dolgoznak.Angyal Eszter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szerint Balassagyarmaton, Szécsényben, Csesztvén és a környező tanyákon, Szentén, Debercsényben, Nógrádkövesden, Kétbodonyban, Romhányban, Legénden, Nézsán, Alsópetényben, Felsőpetényben, Nőtincsen és Szendehelyen van áramkimaradás.


Korlátozások

Rétság külterületén több kamion is árokba csúszott, emiatt lezárták a 22-es főutat az 1-es kilométernél – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Kiss Gábor azt mondta: senki sem sérült meg, a műszaki mentést teljes útlezárás mellett kezdték meg. A baleset helyszíne a 2-es út, illetve Bánk irányába kerülhető el.

Újra közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeg feletti járművek a 2-es főúton Nógrád megyében – mondta a megyei rendőrség sajtóreferense. Nágel Tamás azt mondta: visszavonták az intenzív havazás miatt elrendelt a korlátozást.

Fa dőlt a vágányra Balassagyarmat és Szügy, valamint Szokolya és Vác között, a vonatok nem járnak ezeken a szakaszokon – közölte a Mávinform. Urbán Attila sajtóügyeletes azt írta, hogy a Balassagyarmat-Aszód és a Vác-Balassagyarmat vonalon jelentős késésre kell számítani. A buszos pótlást az útviszonyok miatt nem engedélyezi a hatóság.