Arabok és franciák mehetnek börtönbe a burkinis verekedés miatt

Fotó: AFP / FETHI BELAID

-

Csak egy tömegverekedés volt, és kész - mondta a polgármester. Szerinte szó sem volt rasszizmusról.


Augusztusban a korzikai Siscóban egy marokkói család azért került összetűzésbe a helyiekkel, mert azok felvételeket készítettek a burkiniben strandolókról. A dulakodásból végül tömegverekedés lett, amiben négyen megsérültek. A verekedőket mintegy száz rendőr és csendőr tudta csak szétválasztani. Ezt követően a helyi polgármester betiltotta a burkini, az egész testet elfedő fürdőruha viselését.

A 12 órányi tárgyalás után a bíróság két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a fő vádlottat, a 33 éves Mustapha Benhaddout, aki nem hagyta, hogy fotózzák a családtagjait. Benhaddout korábban többször elítéltek erőszak és kábítószerrel kapcsolatos szabálysértések miatt, most az ügyészség 30 hónap kiszabását kérte. Testvéreit, a 38 éves Abdelillaht és a 29 éves Jamalt hat hónapos felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Egy negyedik családtag, Moucine, aki szintén részt vett a verekedésben, szökésben van, a rendőrség jelenleg is keresi.

A helyi pék, az 50 éves Lucien Straboni és a 22 éves tűzoltó, Pierre Baldi egy év, illetve nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.


Több tucat rendőrnek kellett kivonulnia a tömegverekedés miatt


A vád szerint Mustapha Benhaddou megpróbált kisajátítani a családjának egy öblöt, ahol külön lubickolhattak volna, ezért sem nézte jó szemmel, hogy először turisták, majd a helyi fiatalok kezdték el fotózni a családtagjait. A szóváltásból akkor lett verekedés, amikor a helyiek tömegesen érkeztek a fiatalok megsegítésére.


A burkini miatt mentek

A nyugalomban lefolytatott pert több százan kísérték figyelemmel a bíróságon. A tanúk elmondásából kiderült, hogy valóban a burkini miatt mentek oda a turisták, hogy lefotózzák a családtagokat, de végül ez nem került bele az ítéletbe.

Ange-Pierre Vivoni, Sisco polgármestere, aki többek között azért tiltotta be a burkini viselését, mert az incidens után egy többszáz fős tömeg vonult ki az utcára, és kiabálta, hogy: "Fegyverbe!" A polgármester az ítélethirdetést után azt mondta, hogy „ végre új lapot kell kezdeni", és úgy beszélt az esetről, mintha egyáltalán nem etnikai konfliktus lett volna.

„Ez csak egy tömegverekedés volt, és kész. Nem a korzikaiak csaptak össze az észak-afrikaiakkal. Itt nem voltak rasszisták. A perben szó se volt burkiniről, rasszizmusról" – mondta a polgármester.

„Muszáj volt megoldást találni a kedélyek lecsillapítására. Amikor sok nagyon dühös emberrel van dolga az embernek, le kell csillapítani a kedélyeket. Szeptember 30-án vége a tiltásnak" – mondta a polgármester. A tiltások tervezete ellen maga Francois Hollande köztársasági elnök szólalt fel, hogy nem engedheti meg a jogállamiság és a szabadságjogok korlátozását.