Apróhirdetésben kért bocsánatot a Fidesz a jogvédőktől

Fotó: MTI/Soós Lajos / MTI/Soós Lajos

-

Bíróság kötelezte a pártot a bocsánatkérésre, Hoppál Péter szavai miatt.


Honlapján és a Magyar Nemzet apróhirdetései között hajtotta végre a bíróság által kiszabott bocsánatkérést a Fidesz. A kormánypártnak azért kellett elnézést kérnie, mert Hoppál Péter szóvivőként 2013-ban amerikai pénzen eltartott álcivil szervezetnek nevezte a Helsinki Bizottságot, amelyik rendszeresen lejáratja Magyarországot.

Egész pontosan úgy fogalmazott, hogy:


· „[E]gy tényfeltáró cikk kapcsán kiderült, hogy ez az amerikai spekuláns kör mintegy félmilliárd forint hálapénzt fizetett ki olyan álcivil szervezetek számára, akik hajlandók arra, hogy rendszeresen lejáratják Magyarországot, lejáratják a Fideszt és lejáratják a magyar kormányt, mindezt legfőképpen külföldön, külföldi fórumok előtt teszik meg.”

· „Ezek a fizetett statiszták magukat emberjogi szervezeteknek mondják […].”

· „Ezekért a dollármilliókért kitartott szervezetek, ezek a szervezetek annyit tesznek, mindössze annyi dolguk, annyi feladatuk van cserébe az amerikai pénzekért, hogy minden fronton támadják tehát a magyar kormányt, támadják a Fideszt, és támadják Magyarország miniszterelnökét.”


Így a Nemzetben


És így a honlapon


A június végi, jogerős ítélet szerint Hoppál Péter korábbi szóvivőnek a Magyar Nemzetben, a Népszabadságban és a fidesz.hu-n is bocsánatot kell kérnie. Az, hogy egy pártszóvivő perelhető-e a szavaiért, akkor mondatott ki, amikor a korábbi kormányfő, Bajnai Gordon beperelte Hoppált egy kijelentése miatt. Ebben az ügyben a Kúria mondta ki a végső szót, miszerint Hoppál „szuverén személyiség, saját gondolatokkal, meggyőző érvrendszerrel”.