Apokaliptikus a helyzet a XII. kerületben

-

Az ónos esőben veszélyessé vált útszakaszok miatt a XII. kerület magasabban fekvő része megközelíthetetlen. Pokorni Zoltán polgármester azt kéri, a XII. kerületben mindenki maradjon otthon, senki ne induljon útnak.A Konkoly-Thege Miklós úton a Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) dolgozói munkahelyükön ragadtak. A katasztrófavédelem azt tervezi, két busszal igyekszik kivinni a dolgozókat. Az MTA normafai obszervatóriumának munkatársait nap közben evakuálták.


A svábhegyi fogaskerekű megállótól kocsival már nem lehet feljutni a hegyre. Egyelőre gyalog még engedik az embereket, de lehet, hogy csak addig, amíg besötétedik. Az ónos eső miatt a kerület felső része, az Eötvös út kezdetétől fölfelé a Mátyás király út vonalától felfelé lévő területet a katasztrófavédelem lezárta. Szinte percenként zuhannak nagyméretű faágak az útra, amelyek vezetékeket is leszakítanak.


Hegyvidék polgármestere azt kéri, senki ne induljon el otthonról. Aki pedig nem tud hazajutni, próbáljon máshol szállást keresni. Akik nem tudnak hazajutni, a fővárosi katasztrófavédelem az önkormányzattal közösen a XII. kerület Hollós út 5-ben, a Jókai Klubban befogadóhelyet nyitott. Pokorni Zoltán elmondta, hogy jelenleg idevárják Varga Ferencet a budai katasztrófavédelmi igazgatót. A polgármester bízik abban, hogy a katasztrófavédelem és a Pilisi Parkerdő Zrt. dolgozói kedd reggelre, délelőttre sikerül biztonságossá teszik a XII. kerületi utakat.


A helyzetet nehezíti, hogy a közétkeztetést ellátó konyha is a hegyen van. Elképzelhető, hogy az óvodáknak, iskoláknak kedden nem tudnak ételt szállítani, emiatt Pokorni arra kéri a szülőket, hogy a szokásosnál több ételt csomagoljanak gyermekeiknek.

Az OMSZ vészjelzése szerint több városban elsőfokú riasztás van az ónos eső miatt. A Pest megyei katasztrófavédelem operatív törzset állított fel a szentendrei tűzoltólaktanyában.