Angela Merkel nem kíméli majd Orbánt a budapesti látogatásán

Fotó: MTI/MTVA / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

-

A VS.hu megszerezte Merkel német látogatásának tervezett programját. A kancellár több kritikus ügyet is szóba hoz majd, Orbánon kívül csak a Mazsihisszel tárgyal, és beszédet mond az Andrássy Egyetemen. Úgy tudjuk, a kormányfő a múlt héten lemondott egy diplomáciai munkaebédet, mert kényes témákkal készültek a diplomaták.


Összesen öt órát tölt majd Magyarországon Angela Merkel budapesti látogatásakor. A német kancellár február 2-án, hétfőn érkezik és távozik – tudta meg több, egymástól független forrásból a VS.hu. A lehetséges budapesti útról először Lázár János beszélt szeptemberben, ő azt mondta, Merkel fél éven belül jöhet Budapestre, majd november 30-án a Welt am Sonntag német lap írta azt, hogy februárban lesz a látogatás.

Az utóbbi években diplomáciai szempontból elszigetelődő magyar kormánynak (kétoldalú találkozó keretében ritkán fogadunk jelentősnek mondható állam- és kormányfőt) nagyon fontos a látogatás, már csak azért is, mert a Fidesz 2010-es választási győzelme óta nem találkozott Merkel Orbán Viktorral Magyarországon, miközben például 2009-ben Bajnai Gordon, 2007-ben Gyurcsány Ferenc meghívását is elfogadta.

Mint a VS.hu megírta: a Fideszben különösen az amerikai diplomáciai botrány kirobbanása óta bíznak abban, hogy a német kapcsolatok egyfajta védőernyőként szolgálhatnak a kormányt ért nemzetközi kritikákkal szemben, ezért az elmúlt hetekben érezhetően rengeteg energiát ölt a kormány a „hagyományosan jó német-magyar kapcsolatok” meglétének demonstrálásába. Orbán Viktor kétszer is járt Berlinben az elmúlt hetekben, a Fidesz hétfői frakcióülésén pedig Rogán Antal arról beszélt, több politikusnak is pluszfeladatokat okoz majd a következő időszakban, hogy a német kapcsolat megerősítésén dolgozzon.Csalódást okozhat

Diplomáciai forrásokból ugyanakkor úgy értesültünk, a dolgok jelenlegi állása szerint a február 2-i látogatás ilyen szempontból csalódást okozhat a kormánynak, a német kancellár ugyanis a kötelező protokoll, a pozitív üzenetek („Magyarország történelmi szerepe a vasfüggöny lebontásában és a német újraegyesítésben”) mellett kifejezetten arra készül, hogy napirendre vegyen egy sor kényes témát.

Információink szerint az ötórás látogatás során a két kormányfő megbeszélése mellett lesz egy közös, nemzetközi sajtótájékoztató, majd Merkel találkozik a Mazsihisz vezetőivel, és beszédet mond az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen. A kétoldalú megbeszéléseken, úgy tudjuk, szóba kerülhetnek a német cégeket is hátrányosan érintő intézkedések, elsősorban a kiskereskedelmi áruházláncokat sújtó lépések, a reklámadó, vagy éppen az Elektronikus Közúti Árumozgásokat Ellenőrző Rendszer (EKÁER).

A kereskedelmi multikat sújtó intézkedések miatt több érintett ország is próbált már „lobbizni” diplomáciai úton a német kormánynál, hogy Merkel ezt hozza szóba Orbánnak. Márpedig ez a jelek szerint érzékeny téma a kormányfő számára: Orbán Viktor több forrásunk szerint is lemondta részvételét az olasz követség által az Olasz Kulturális Intézetbe tervezett munkareggelin, melyen uniós nagykövetekkel találkozott volna. A lemondás oka nagykövetségi forrásból származó információink szerint az volt, hogy brit, francia, német, és osztrák részről előre jelezték: szóba fogják hozni az ügyet.

Ha Merkel esetleg előjön az RTL Klubot sújtó reklámadóval, azzal meglepetést fog okozni még a Fideszben is. A kormánypárt médiaügyeire rálátó egyik forrásunk ugyanis nemrég arról beszélt a VS.hu-nak, a Fidesz-vezérkar meggyőződése, hogy „az RTL-ért nem fog szót emelni Merkel, így velük szemben sok mindent megtehetünk, nem kockáztatunk semmit”. A Tescóról hasonlóképpen gondolkoznak egyébként, mióta tavaly David Cameron brit kormányfő is nyíltan bírálta az áruházlánc brit vezetőit, amiért „adóparadicsomok” segítségével próbálnak kimenekülni a méltányos közteherviselés alól.

Az EKÁER miatti bírálatok ugyanakkor nem érhetik meglepetésként a kormányt, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ugyanis nyilvánosan is megfogalmazta aggodalmait „magasabb politikai szinten” egy sor másik érintett szervezettel együtt, szerintük a rendszer kezelhetetlen adminisztrációs terhet ró a fuvarozókra. Varga Mihály gazdasági miniszer ígéretet is tett konzultációkra.


-


Hiányzik a politikai sapka

Információnk szerint Merkel ezen kívül a jogállamisággal, emberi jogokkal kapcsolatos bírálatokat is megfogalmazhat majd, elsősorban a médiát, a civil szervezeteket, a kisebbségeket illetően. Ebből a szempontból jelzésértékű a Mazsihisznál tervezett látogatás. Hogy az Orbán-kormányt már „külön elbírálásban” részesítik ebből a szempontból, arra példa lehet Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök Budapesti látogatása is. A október 15-ei egynapos látogatása során szakítottak időt a szervezők arra is, hogy az államfő zárt ajtók mögött magyar értelmiségiekkel is találkozzon, és a jogállamiság helyzetéről, a demokrácia kilátásairól beszélgessen velük, ezt egy külügyes forrásunk „az Európai Unióban példátlannak” minősítette.

„Ez nem egy olyan látogatás lesz, mint amire magyar barátaink számítanak. A látogatás ténye persze önmagában fontos, de nem csak az ünneplésről, a megemlékezésről szól majd, Merkel kemény lesz. A német-magyar gazdasági kapcsolatok persze kiválóak, ezt joggal hangoztatják a kormányban, de ezeken bő húsz évig volt egy ’politikai sapka’ is, ami ugyanilyen fontos volt, és ami most már évek óta hiányzik” – mondta egy, a német diplomáciára rálátó, nem német diplomata a VS.hu-nak.

Áprilisban a hvg.hu írt arról, hogy kormánykörökben nagy reményeket fűznek hozzá: Ukrajna ügyében Merkel kifejezetten megengedő lesz Vlagyimir Putyinnal szemben, akár még egy „Berlin-Moszkva tengely” is kialakulhat, így Magyarország is maradhat az „arccal Oroszország felé” politikájánál. Mint azóta kiderült, Merkel kifejezetten híve a Moszkvával szembeni szankcióknak; egyre keményebb hangnemet üt meg, és tengelyről szó sincs. Információink szerint ugyanakkor tévesek azok az értesülések, melyek szerint Merkel az újabb szankciókhoz szeretné megszerezni Orbán Viktor támogatását: ebben az ügyben ugyanis a retorikán túl („lábon lőjük magunkat a szankciókkal”) a kormány lojális partnernek bizonyult.