Ámokfutásnak nevezte Szijjártó az EU-Arab Liga megállapodást

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A bevándorláspárti politikusok ámokfutása folytatódik, mindig, minden uniós dokumentumban hivatkozni akarnak az ENSZ globális migrációs csomagjára, annak ellenére, hogy kilenc uniós tagállam nem szavazta meg azt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap.


Szijjártó így reagált arra, hogy egy uniós diplomata a német DPA hírügynökségnek kijelentette: "Magyarország diplomáciai ámokfutásának eszközeivé váltunk", miután Magyarország nem volt hajlandó megszavazni a közös uniós álláspontot a bevándorlás kérdéséről az Arab Ligával tartandó hétfői tárgyalásra. A diplomata azt mondta: a magyar kormány ideológiai okokból elutasította a kompromisszumos javaslatokat, és ezzel elszigetelte magát az EU-s államok körében. A DPA-nak egy másik diplomata is megerősítette, hogy Magyarország megvétózta a közös álláspontot.

Az EU és az Arab Liga hétfőn készítenék elő a február végi, Sarm es-Sejkben tartandó csúcstalálkozót, amelyen az uniós államok és az Arab Liga országainak külügyminiszterei találkoznak. Az EU-s országok a találkozótól azt várják, hogy a politikai és a gazdasági kapcsolatok erősítése mellett előre tudnak lépni a Földközi tengeren keresztül Európába áramló illegális migráció kezelésében is.

A közös, uniós fellépést azonban a magyar vétó megakadályozza. Így az sem biztos, hogy a Földközi-tenger térségében hatékonyan lehet a későbbiekben fellépni az embercsempészek ellen.

Szijjártó Péter az MTI-nek hangsúlyozta, a magyar kormány soha nem fogja elfogadni az ENSZ migrációs csomagját, amely meg akarja szervezni a bevándorlást. "Mi azonban zéró toleranciát hirdetünk a migrációval szemben. A migrációs csomagot nem szavaztuk meg, és semmilyen olyan dokumentumot nem támogatunk sem az Európai Unióban, sem az ENSZ-ben, amelyben hivatkoznak rá. Nem lehet hivatkozási alap egy olyan dokumentum, amellyel nem minden tagállam ért egyet. ... a magyar diplomácia elszigetelődése a bevándorláspártiak régi vágyálma. Továbbra is mindenki szövetségesünk, aki nemet mond a bevándorlásra. A májusi európai parlamenti választás tétje, hogy mi legyünk többségben".

Szijjártó azt nem említette, hogy a megállapodás központi kérdése az illegális migrációval szembeni közös fellépés, miként azt sem: Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely nemet mondott a az Arab Ligával kötendő megállapodásra.