Amikor fideszes ócsárol fideszest a bíróság előtt

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

Tanúként hallgatta meg a bíróság kedden egy büntetőügyben László Tamás fideszes parlamenti képviselőt, volt XV. kerületi polgármestert. A politikusnak azért kellett a bíróság előtt megjelennie, mert az általa vezetett kerületi Fideszben annyira eldurvult a vita, hogy a jobbkezét párttársai okirat-hamisítással vádolták meg.


Egy Fideszen belüli konfliktust vesézett ki kedden a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság. Az okirat-hamisítás miatt indult büntetőperben a bíróság László Tamás fideszes parlamenti képviselőt, a XV. kerület volt polgármesterét tanúként hallgatta meg. A fideszes politikus hosszasan mesélt arról, hogy amikor polgármester volt, még 2010 és 2014 között, milyen konfliktusai voltak saját párttársaival, fideszes önkormányzati képviselőkkel, akiket a keddi tárgyaláson többször is „ötöknek” neveztek.

Az Index még április végén számolt be arról, hogy két táborra szakadt a XV. kerületi Fidesz, ezért a kormánypárt vezetése feloszlatta a szervezetet. A hvg.hu néhány héttel később arról írt, hogy a helyi Fideszen belüli konfliktussal összefügg egy büntetőügy, amely jelenleg is zajlik. Az ügyészség szerint a Fidesz tevékenységét is segítő Közbizalom Közhasznú Egyesület hamisított bizonylatokkal vett fel többször is pénzt. Az ügyben László Tamás korábbi alpolgármesterét, az egyesület elnökét, Bitvai Nándort gyanúsították meg.

A hvg.hu szerint a belháború azért robbant ki, mert az egyesület több tagja – akik fideszes XV. kerületi önkormányzati képviselők is voltak – még 2012 elején számon kérték Bitvain, milyen alapon vett fel különféle összegeket az egyesület bankszámlájáról a tudomásuk nélkül. A pénzfelvételhez két aláírás kellett, így kiderült az is, hogy a bizonylatokon a Bitvai neve melletti aláírások hamisak. A hamis bizonylatokkal milliós nagyságrendben jutottak pénzhez, amelyekből különböző kerületi rendezvényeket finanszíroztak. Az aláírásokra az ügyészség is felfigyelt, hivatalból eljárást indított.


László azt mondta, a konfliktus 2010 őszén, az önkormányzati választás után kezdődött


A szocialistákban is több a kurázsi

A keddi tárgyalásra elsőként érkezett meg László Tamás. A Fidesz parlamenti képviselője végig higgadtan, nyugodtan viselkedett. A terembe befelé haladva üdvözölte egykori helyettesét, a vádlott Bitvait. A két politikus az üdvözlésen kívül nem beszélt egymással. László a körülbelül félórás tanúvallomásában azonban kiállt párttársa mellett. Többször is úgy fogalmazott: „Bitvai vitte hátán az egyesületet”, „Bitvai érdeme volt, hogy jól működött az egyesület”.

László – aki a bíróság előtt építészmérnökként és országgyűlési képviselőként mutatkozott be – az úgynevezett ötökről már ellenségesen beszélt. Vallomása nagy részében azt részletezte, polgármestersége idején milyen nehézségeket okozott neki az az öt fideszes önkormányzati képviselő, aki szembefordult vele. Összesen egyébként 14 fideszes képviselő volt az önkormányzatban. László azt mondta, a konfliktus 2010 őszén, az önkormányzati választás után kezdődött.

Több olyan esetet felsorolt, amikor párttársai szembefordultak vele. Megemlítette például az egyik helyi iskola bezárását. Miközben a polgármester a szülőket győzködte, az ötök „hirdették az igét, és helytelenítették, amit ő csinál”. Nem jelentek meg azon az ülésen sem, amelyen egy 1,7 milliárdos városrehabilitációról döntöttek, míg „a szocialistákban legalább volt annyi kurázsi, hogy eljöttek” – fogalmazott. Felsorolta azt is, hogy párttársai hogyan és hányszor akartak ellehetetleníteni egyes költségvetéseket. A politikus több adatot is felsorolt, láthatóan készült a bírósági meghallgatásra.


A Fidesz XV. kerületi pártirodája


Az ügyész nem kérdezett

Az aláírás-hamisítási ügyet felfoghatatlannak nevezte. Szerinte ezt is ellenlábasai kreálták. „Szokásos politikai játszma volt, amikor a kisebbség át akarta venni a hatalmat a többség felett” – fogalmazott László. Szerinte Bitvait is azért támadták meg a hamisítási üggyel, hogy helyettesén keresztül őt gyengítsék. A bíró nem hozta kellemetlen helyzetbe a politikust, megkérdezte tőle viszont, hogy mi a helyzet jelenleg a XV. kerületi Fideszben. Erre a politikus azt felelte: választókerületi elnökként az irányításával, jól halad az újjászervezés. Az ügyész semmilyen kérdést nem tett fel a politikusnak.

A 2005-ben megalakult Közbizalom Közhasznú Egyesületről azt mondta: a szervezet alapításában többek között Csomós Miklós volt főpolgármester-helyettessel vett részt. A szervezet a XV. kerületben közművelődéssel, identitáserősítéssel, pályázatírással foglalkozott. Koncerteket – például Pitti Katalinét – szerveztek. A rendezvények függetlenek volt a politikától, a szervezet pénzét nem párttámogatásra fordították – mondta. Mivel az egyesület tagja volt, egy 2012 áprilisi egyesületi elnökségi ülésen hallott arról, hogy gond lehet néhány bizonylattal, ezt azonban Bitvai már akkor is tagadta, ezt ő elfogadta.

A fideszes politikus lapunknak többször is szomorúnak nevezte az ügyet, főleg azt, hogy „egyes emberek hatalomvágyból erre vetemednek”. Meg is nevezte az "ötök" vezetőjét, Vízér Klárát, aki korábban a bíróság ugyancsak tanúként hallgatott ki. Elmondta azt is, Rogán Antal parlamenti frakcióvezetőt nem, Pesti Imre regionális pártigazgatót viszont tájékoztatta arról, hogy büntetőügyben hallgatja meg a bíróság. A képviselő a szünetet még megvárta, utána elhagyta a bíróság épületét.


A fideszes szerződésen is hamis az aláírás

Ezt követően az ügyész megtartotta a perbeszédét. Részletezte, hogy az igazságügyi szakértői vélemény szerint az aláírások több bizonylaton is hamisak voltak. A papírok jellemzően 50-250 ezer forint közti összegről szóltak. De még azon a támogatási szerződésen is hamis aláírás szerepelt, amelyet a szervezet a Fidesz pártalapítványával kötött. A szakértő azt azonban nem tudta megállapítani, hogy kitől származnak a hamis szignók. Az ügyész szerint a pénzt Bitvai vette fel, akinek az aláírása szintén szerepelt a papírokon, így tudnia kellett arról is, hogy a rajta lévő másik aláírás hamis. A politikus büntetlen előéletére tekintettel próbára bocsátást javasolt.

Bitvai védője hosszú perbeszédbe fogott. Azt részletezte, hogy a korábban tanúként megjelent, Bitvaival ellenséges ötök tanúvallomásai ellentmondásokat tartalmaznak, így azokat nem szabad figyelembe venni. A bíró másfél óra után félbeszakította, és hétfőre napolta az ítélethirdetést.