Amikor a szegénység mérgez meg egy generációt

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A rendszerváltás idején egy apró somogyi faluban az újszülöttek kétharmada fejlődési rendellenességgel jött a világra, az ügyet Czeizel Endre is vizsgálta. A település hallgat a múltjáról és küszködik a jelennel. Riport Rinyaszentkirályról.


Pokoli időszakot éltek át 25 évvel ezelőtt egy kis, Somogy megyei faluban. 1989 és 1990 környékén a Rinyaszentkirályon született gyerekek kétharmada fejlődési rendellenességgel jött a világra. Gyorsan híre ment a sok problémás újszülöttnek: Budapestről érkezett orvoscsoport, hogy megvizsgálja, mi áll az esetek hátterében. A kutatókat Czeizel Endre vezette.

A genetikus statisztikái szerint abban a két évben tizenöt gyerek született az akkor 450 lelkes faluban. Tizenegy valamilyen rendellenességgel, köztük négy pici Down-kórosként, ami arányait tekintve 223-szor volt nagyobb a magyar populációban észlelt eseteknél. Volt hat ikerszülés is, ami hússzorosa volt az országos átlagnak.Czeizel Endre most a VS.hu kérésére felidézte a vizsgálat eredményét is. A terepvizsgálat során ugyanis kiderült, hogy 1987-ben került új vezető rinyaszentkirályi halgazdaság élére, aki nekifogott a halállomány parazitamentesítésének. Az eljárás – amit a halászok „kémiai gyors fürdetésnek” hívtak – során a falu környéki négy tó halait lehalászták, majd 5-10 percen át vegyszeres hordókban kezelték. Literenként 500 milligramm Flibol (ami 40 százaléknyi, azóta betiltott triklórfon nevű rovarirtót tartalmaz) volt az a vegyszer, amelynek erősen mérgező a hatása, de nem csak a parazitákra. A kezelt halakat aztán visszaengedték a tóba, bár az engedés némileg túlzó, mivel a legtöbb pikkelyes a méregtől kábultan lebegett a vízfelszínen.


A halászatot megtiltották ugyan egy időre, a helyieknek mégis kapóra jött, hogy bot nélkül, kosárral is lehet vacsorát fogni. Egyesek még a mélyhűtőt is telerakták, gondolva a jövőre. Miután a 11 érintett anyából kilencnél (köztük az összes Down-kóros gyerek családjánál) bebizonyosodott, hogy ettek a halból, a kutatóknak nem volt nehéz összefüggést találni a mérgezés és a fejlődési rendellenességek között.

„A várandósok becsült napi halfogyasztása 250 gramm volt és ez 25-100 milligramm trichlorfon bevitelét jelentette, míg a megengedett napi bevitel nem haladhatja meg a 0,01 mg/kg-ot, azaz 0,60 mg-ot egy felnőtt nőben” – jegyzi meg Czeizel Endre. Később német és angol kutatók is arra a megállapításra jutottak állatkísérletek alapján, hogy a triklórfon nagy dózisban okozhat Down-kórt.Negyedszázaddal később – Görgeteg felől érkezve Rinyaszentkirályra – semmi sem utal a falu borús múltjára. Igaz, a nincstelenség sok mindent elfed. Az első helybelit is, aki saját kertjéből igazít el minket, a pénztelenség hozta ide. Itt ugyanis 500 ezerért lehetett házat kapni, a válása után pedig ez tűnt az egyetlen járható útnak. Sajnos félmillió forintért csak kis ház jár, kis telekkel, munka nem.

Molnár József, a falu polgármestere sem kertel, amikor a Rinyaszentkirály helyzetéről kérdezzük:


Az anyagi helyzetünk brutálisan szar. Itt megtanították az embereket 22 ezer 800 forintból élni. Ráadásul felnőtt egy generáció anélkül, hogy látta volna a szüleit dolgozni

– mondja a függetlenként újrázó településvezető. Fő foglalkoztató az önkormányzat; negyven közmunkás van, aki pedig nem a munkának álcázott állami közfoglalkoztatásban vesz részt, az jobbára gyógynövényt gyűjt, gombászik. Erre van lehetőség, hiszen majdnem hetven hektár erdő veszi körül a falut, százéves fákkal, védett madarakkal és rengeteg szarvassal. A Rinya folyóból felduzzasztott négy halastó, csak ráadás, ami idevonzza a turistákat, horgászokat.Mielőtt polgármester lett volna, Molnár József is ezeknél a halastavaknál dolgozott. „Apám halőr volt. Gyerekként havi száz forintot kaptam, hogy csónakkal lehajtsam a kacsákat a vízről.”. Halászmesterként tudott az 1989 környéki flibolozásról is, de szerinte kizárt, hogy ez okozta volna a megbetegedéseket.


Eljött hozzánk egy újságíró, főztem neki halászlevet abból a halból. Jó étvággyal ette.

Hogy akkor mi okozta a bajokat, azt ő sem tudja, bár bántotta, hogy akkoriban olyan mendemondák kaptak szárnyra a környéken, hogy „a falu bikája lett genetikai beteg”, meg, hogy „mindenki mindenkivel csinálta” és ezért lett ennyi beteg újszülött. Czeizel Endrére jó szívvel gondol, „tartott filmvetítést, magyarázott, emberséges volt”.A polgármester nem csak a halgazdaság miatt érintett. Lánya, Barbara is az egyik kritikus évben született, a rendellenességek közül neki a nyílt ajakhasadék „jutott”. Falubeli kortársai közül négyen is meghaltak hat hónapos koruk előtt, Barbinak pedig egyéves koráig négy műtéten kellett átesnie, hogy mára boldog élete legyen. Az övé sikertörténet: tavaly végzett mint védőnő, helyben akar elhelyezkedni, mert a barátja is helyi, a fiú a halgazdaságban dolgozik.

Molnár polgármester nehezményezi, hogy csak addig volt a rendellenességek miatt nagy lárma, amíg a kutatók a faluban voltak. Utána pedig a családok magukra maradtak: ki a tragédiával, ki a beteg gyerekével. Nagyatád a legközelebbi város, de hiába van légvonalban hét kilométerre csupán, a természetvédelmi területek miatt kerülni kell, így rögtön megháromszorozódik a távolság. 21 kilométer biciklivel sok, benzinben meg drága.

Barbara édesanyjával a halastónál találkozunk. Ő sem hisz a Flibol-mérgezésben. „Nem ettünk dögöt, nem voltunk rászorulva” – mondja az asszony a tóparton. Teóriája neki is van, korábban ugyanis egy cipőfelsőrész-készítő üzemben dolgozott, csakúgy, mint egy másik érintett anya. Szerinte ott történhetett valami, ami aztán bekavart a szülésnél.A faluban többen is Orsós Rozáliához irányítanak, bár a pontos címet senki nem tudja, csak az utcában biztosak és abban, hogy egy sárga színű házat keressünk. A citrom épület megvan, előtte az asszony áll, akinek akkor ikrei születtek, mindketten Down-kórosak. Nem minket várt, hanem a kis faluban egyszerre cirkáló két mobilbolt egyikét – a rendes már bezárt, nem éri meg üzemeltetni. A középkorú cigány asszony kenyérrel és tejjel a kezében köszön el, a múltról nem akar beszélni. A közmunkáról talán – inog meg egy pillanatra –, de arról sem most. Tiszteletben tartjuk a terheit.


A faluban sokan érintettek valamilyen rokoni szálon, de csak kevesen beszélnek. A fejlődési rendellenességgel született gyerekek egy része fiatalon meghalt, a polgármester lányához hasonló enyhébb rendellenességgel élők elköltöztek. Egy fiút többen is említettek, aki nemrég munkához jutott, a nagyatádi Tescóban.


A temetőhöz közeli házból egy férfi jön ki. Látta, hogy a sírok között járunk.

- Akiket maguk keresnek, nem itt vannak eltemetve.

- Honnan tudja, kiket keresünk?

- Más híres halottaink nincsenek, csak a gyerekeink.

Több kérdésre nem válaszol. Ebben maradunk.