Amíg a világ Észak-Koreára figyel, Irán fellőtte új rakétáját

Fotó: RIA Novosti / Valeriy Melnikov / RIA Novosti / Valeriy Melnikov

-

A tesztelt ballisztikus rakéta több robbanófejet szállíthat.


Irán sikeres kísérletet hajtott végre egy új, több robbanófej hordozására képes kétezer kilométer hatótávolságú ballisztikus rakétával. A Horamsahr rakéta sikeres tesztjét néhány órával az után hajtottak végre, hogy bemutatták a legújabb iráni fejlesztésű fegyvereket felvonultató katonai parádén. A szóban forgó rakétáról részletek nem ismertek.

Haszan Róháni elnök az 1980-ban kirobbant iraki-iráni háború kezdetének évfordulóján tartott parádén jelentette be, hogy az amerikai és francia bírálatok ellenére országa megerősíti katonai képességeit.

Róháni szerint nemcsak rakétákat fognak fejleszteni, hanem az ország légi erejét, szárazföldi erejét és haditengerészetét is. „Senkitől nem fogunk engedélyt kérni, hogy megvédhessük hazánkat" – mondta Róháni.

Az USA, Szaúd-Arábia, Izrael és több európai ország aggasztónak tartja Irán rohamléptékben fejlődő rakétaprogramját. A Washington és öt másik nagyhatalom által Teheránnal két éve megkötött atomszerződés értelmében Irán semmilyen tevékenységet nem folytathat nukleáris töltet célba juttatására alkalmas eszközökkel.

Teherán szerint ballisztikus rakétaprogramja kizárólag védelmi jellegű. Róháni szerint Irán haderejét nem azzal a céllal hozták létre, hogy más országokat megtámadjanak.