Amerikai kommandó végzett két nyugati tússzal Pakisztánban

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Idén januárban egy amerikai, Al-Kaida-ellenes akció során két nyugati túsz is életét vesztette – ismerte el most, jó három hónappal később a Fehér Ház.


Az egyik túsz egy 72 éves amerikai állampolgár volt. Warren Weinsteint 2011-ben rabolták el pakisztáni otthonából, azóta fogva tartották Afganisztán és Pakisztán határán. A másik a 39 éves Giovanni Lo Porto volt, az olasz férfit szintén pakisztáni otthonából hurcolták el, és 2012 óta tartották a terroristák fogságban. Ő egy segélyszervezetnél dolgozott.


Mindketten végül az amerikai akcióban vesztették életüket.

Másik két amerikai állampolgár is meghalt, Ahmed Farouq és Adam Gadahn azonban a túszejtőkhöz tartoztak, mindketten az Al-Kaida fegyveresei voltak.

Obama az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy teljes felelősséget vállal a hadműveletért, az általa elrendelt balul sikerült akcióért és bocsánatot kért a túszok hozzátartozóitól, akiknek kifejezte együttérzését. A Fehér Ház közleménye szerint Washington mindent meg fog tenni azért, hogy egyrészt kiderüljön, miként történhetett a baleset, másrészt azért, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő.


Warren Weinstein, az egyik áldozat.