Amerikai járványügy: Aki nem védekezik a terhesség ellen, ne igyon!

-

Az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Hivatal (C.D.C.) friss jelentése szerint négy nő közül három továbbra is fogyaszt alkoholt, miután abbahagyta a fogamzásgátló eszközök használatát, és ezzel súlyos károsodásnak teszik ki leendő gyermeküket.


A szexuálisan aktív nőknek, akik nem védekeznek, akkor is tartózkodniuk kellene az alkoholtól, ha még nem estek teherbe, javasolja a Centers for Disease Control and Prevention (C.D.C.).

A szervezet jelentésében az áll, hogy mintegy 3.3 millió 15 és 44 év közötti nő kockáztatja az alkoholfogyasztással a különböző fejlődési rendellenességeket, amelyek befolyásolják a gyermekek későbbi testi-lelki fejlődését, sőt maradandó fogyatékosságot is okozhatnak.

Az alkohol legegyértelműbb következménye, az úgynevezett magzati alkohol szindróma jellegzetes, bár nem mindenki számára felismerhető koponya- és arcberendezési sajátságokat okoz, és a különböző mértékben befolyásolja a gyermek szellemi képességeit is.

A várandósság első három hónapjában a jelenlegi tudományos ismeretek szerint nincs olyan kis mennyiségű alkohol, amely biztonságos lenne.

Az adatok szerint Amerikában a terhességek mintegy felét nem tervezik előre, és a legtöbb nő 4-6 hétig nem is tudja, hogy gyermeket vár. Éppen ezért, a C.D.C. szerint az egyetlen biztos módszer, ha valaki tartózkodik az alkoholfogyasztástól, ha egyébként nem védekezik.

Sajátos módon a javaslatot több publicisztikában is bírálták, nem beszélve a közösségi médiáról.Az amerikai üdítőital-gyártók, illetve vendéglátóipari szövetség is kritizálta az ajánlást, túlságosan szigorúnak és nem életszerűnek minősítve azt. Szerintük "biztonságosan és felelősen" fogyaszthatják azok a nők is, akik egyébként teherbe eshetnek, közölték.

A szülészek és nőgyógyászok szakmai szervezete viszont egyetért vele, külön hangsúlyozva, hogy a nőknek ezért is annyira fontos, hogy a védekezés módszereivel tisztában legyenek.