Lázár biztos a paksi alkuban, de még tárgyalni kell

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Lázár János biztos abban, hogy a paksi fűtőanyagok kérdésében meg tudnak állapodni Brüsszellel. A miniszter jóval húzósabb vitákra számít a paksi bővítés vélt állami támogatása miatt. A kormány egy amerikai fejvadászcéggel keres nemzetközi menedzsereket az erőmű élére.


Kitart amellett Lázár János, hogy a paksi fűtőanyag miatti vitákat sikerült Brüsszellel tisztázni. “Minden akadály elhárult, az Európai Bizottság remélhetőleg két héten belül, hozzájárulását adja a fűtőanyag-szállítási szerződéshez” - fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján Miniszerelnökséget vezető miniszter.

Lázár kedden jelentette be: megoldódhat a Paksra tervezett új blokkok fűtőanyag-ellátásának kérdése. A Népszabadságnak az Európai Bizottság energiaügyi szóvivője csütörtökön viszont azt mondta: nem tudja megerősíteni azt a hírt, hogy megállapodás született volna az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) és a magyar kormány között a fűtőanyag-ellátásról. A szóvivő szerint a rengeteg részletkérdés vár még tisztázásra.

A brókerbotrány mellett Lázár a paksi bővítésről is hosszasan beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett arra, hogy korábban az MTI-nek nem kijelentő, hanem feltételes módban fogalmazott. Csütörtökön megerősítette: a vitatott a kérdésről hamarosan meg fognak állapodni az EU-val. Szerinte ezt támasztja alá az a tárgyalás, amelyet Miguel Arias Canet energiaügyi biztossal folytatott kedden Brüsszelben. De erre utalnak Orbán Viktor kormányfő és Jean-Claude Juncker közötti egyeztetések is.

Az Euratom korábban azt kifogásolta, hogy az új paksi blokkok fűtőanyagát Magyarország hosszú távú szerződéssel kizárólag Oroszországtól biztosítaná. A magyar kormány a problémát úgy kezelné, hogy 10 évre biztosítana lehetőséget az oroszoknak arra, hogy fűtőanyagot szállítsanak az építendő reaktorokba. Ehhez a finn modellt vennék alapul, Finnország szintén orosz fűtőanyagot használ, a finn-orosz szerződésre pedig igent mondott az EU.

Az Európai Bizottság Lázár szerint nagyon konstruktívan áll hozzá a kérdéshez, a miniszter így arra számít, hogy ez a vita hamarosan lezárul. Lázár szerint az üzemanyagról szóló szerződéstervezetet első olvasatra nem támogatta az Európai bizottság, de jelezték, módosítások esetén, hajlanak arra, hogy elfogadják azt.

Lázár a paksi bővítés miatt inkább az állami támogatások miatt számít Brüsszellel komolyabb vitákra. Az EU tiltja, hogy a magyar állam támogassa a projektet. A miniszter egy bonyolult eljárásra számít, amelynek során a magyar kormánynak azt kell majd bizonyítania, hogy az atomerőmű által termelt áram ára, illetve a felvett hitel piaci körülmények között is megállja-e a helyét. “Képletekről, áram áráról fog folyni a vita” - fogalmazott.

Közölte azt is, a kormány megbízott egy amerikai fejvadászcéget, hogy megtalálja azokat a nemzetközi menedzsereket, akik az erőmű vezetésébe bekapcsolódva a magyar vezetéssel együtt segítik az erősebb átláthatóságot és a működés kiszámíthatóságát.