Amerika nem tud ellenállni a két kívülállónak

Fotó: AFP / JEWEL SAMAD

-

Az előválasztási sorozat második állomásán leszerepelt a klasszikus politikai elit, mindkét pártban a kívülről jött, a fennálló rendszerrel szemben álló ember – a szocialista Sanders és a botrányhős Trump – ünnepelhet. Persze még nagyon messze van a vége, de Clintonnak és a republikánusok mérsékelt erőinek is ki kell találniuk valamit, ha változtatni akarnak.


A közép-európai idő szerint szerda hajnalban közzétett előzetes adatok szerint két, politikai értelemben kívülálló nyerte az elnökjelöltségért folyó előválasztást New Hampshire államban: a szavazatok 89 százalékának összesítése alapján a demokrata oldalon Bernie Sanders vermonti szenátor nagy fölénnyel, 60 százalékkal nyert, míg a republikánus oldalon Donald Trump milliárdos üzletember 35,1 százalékot szerzett.

A politikába botrányhősként berobbanó Trump mögött alaposan átrendeződött a republikánus mezőny: az Iowában 1,9 százalékot elérő – a pártban mérsékeltnek számító – John Kasich ohiói kormányzó lett a második, 15,9 százalékkal, az iowai győztes, a szélsőségesen konzervatív Ted Cruz texasi szenátor pedig a harmadik, 11,6 százalékkal. Jeb Bush volt floridai kormányzó 11,1 százalékot szerzett, míg az első fordulóban meglepetésre jól szereplő Marco Rubio floridai szenátor visszaesett, csak 10,6 százalékot kapott.

A magát demokratikus szocialistának valló Sanders riválisa, Hillary Clinton volt first lady, korábbi New York-i szenátor és külügyminiszter számára csalódás lehet a 38,4 százalékos eredmény. Jelen állás szerint Sanders vezet a versenyben, neki van több, kötött mandátumú delegáltja, ami akkor is kellemetlen, ha még nagyon messze van az előválasztási sorozat vége, illetve Clinton maga mögött tudhatja a szabad mandátummal rendelkező úgynevezett szuperdelegáltak többségét.


Most John Kasich volt a meglepetésember


Az előválasztási sorozat első állomását a múlt héten tartották Iowában, de ott jelölőgyűlés, vagyis úgynevezett kaukusz formájában bonyolítják le a választást, míg New Hampshire-ben klasszikus szavazást (primary) tartanak. Ezen már több százezren – jelen esetben mintegy félmillióan – vesznek részt, így sokkal inkább mérvadónak tekintik. Annak ellenére is, hogy az északkeleti állam lakossága döntő részben fehér, és idősebb, illetve kevésbé vallásos, mint az országos átlag.


Az első szavazók

New Hamshire északi részén, a kanadai határ közelében található Dixville, egy egészen apró, valójában már nem is létező közösség, ahol az 1960-as évek óta hagyomány az úgynevezett éjféli választás. A szavazóhelyiség már nulla órakor kinyit, és a hivatalosan itt élő néhány ember – egy 2011-ben bezárt hotel volt alkalmazottai – gyorsan le is szavaznak. Idén már csak kilenc szavazó jelent meg, négy demokrata és öt republikánus. Előbbiek egyhangúlag Bernie Sanderst támogatták, utóbbiak körében John Kasich nyert 3:2 arányban Donald Trump ellenében.


Clinton kampánystábja csak abban reménykedhet, hogy az előválasztás következő állomásain – február 20. Nevada és február 27. Dél-Karolina – sokkal jobban szerepel majd, mert azok az államok etnikai szempontból kevésbé homogénak (New Hampshire lakosságának 94 százaléka fehér). A korábbi felmérések azt mutatták, hogy Clinton az idősebb választók, illetve a kisebbségek körében áll jobban. Várható ugyanakkor, hogy Clinton támogatói minden korábbinál hevesebben támadják majd Sanderst.

A republikánusok párt vezetése számára az első két előválasztás, Cruz és Trump győzelme után sürgetővé vált, hogy találjanak egy közös, mérsékelt jelöltet. Iowa után úgy tűnt, hogy Marco Rubió lehet a legesélyesebb erre, de ő nagyon rosszul szerepelt a legutóbbi tévés vitán, majd a New Hampshire-i előválasztáson is. Jelenleg hárman is bejelentkezhetnek erre a szerepre: John Kasich, Jeb Bush és Rubio. A következő napokban valószínűleg több, rosszabbul szerepelt jelölt is visszalép majd, és az lehet az érdekes, hogy kinek a támogatására szólítanak fel.

Sanders és Trump győzelme külön érdekes a kampányfinanszírozás fényében. A New York Times összesítése szerint egyikük sem számít nagy adománygyűjtőnek: Sanders eddig 75 millió dollárt gyűjtött össze (ellenfele, Clinton 163 milliót), de gyakorlatilag minden cent magánadomány, nem számíthat a nagy hatalmú politikai akcióbizottságok (PAC-ek) segítségére. Trump még rosszabbul áll, csak 21 millió dollárnyi adományt gyűjtött (Jeb Bush ellenben 155 milliót), igaz, neki van akkora magánvagyona, hogy nem szorul rá a donorokra.