Amerika megmutatta bombázóit Észak-Koreának

Fotó: Getty Images/iStockphoto / icholakov / Getty Images/iStockphoto / icholakov

-

Két amerikai B-1B Lancer típusú hadászati bombázó és két F-35-ös vadászbombázó gyakorlatozott hétfőn a dél-koreai légierő egységeivel közösen a Koreai-félsziget felett, fitogtatva a két hadsereg csapásmérő képességét az atomfegyvereit rohamléptékben fejlesztő Észak-Korea előtt.


A dél-koreai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a bombázási hadgyakorlaton részt vevő hadászati bombázók a csendes-óceáni Guam szigetén lévő amerikai támaszpontról érkeztek, az F-35-ösök pedig Japánból, és hat dél-koreai vadászgép csatlakozott hozzájuk.

Észak-Korea péntekre virradóra ismét ballisztikus rakétát bocsátott fel, amely átrepült a japán Hokkaido sziget felett, majd a Csendes-óceánba zuhant. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa aznap ismét rendkívüli ülést tartott, és újabb határozatban ítélte el a rakétakilövést, felszólítva Phenjant a rakétakísérletek haladéktalan leállítására. Észak-Korea augusztus 29-én is ballisztikus rakétát bocsátott fel, az is átrepült Japán északkeleti része felett és a Csendes-óceánba csapódott, szeptember elején pedig - állítása szerint - hidrogénbombát tesztelt föld alatti robbantással.

Az ENSZ BT eddig kilencszer hozott büntetőintézkedéseket Észak-Korea ellen, legutóbb szeptember 12-én.