Állami pénz nélkül maradhat a Jobbik

Fotó: MTI / Mónus Márton

-

Az Állami Számvevőszék kezdeményezi a Jobbik költségvetési támogatásának felfüggesztését. Az ellenzéki párt intézkedési terve a felszólítás ellenére továbbra sem megfelelő.


Az ÁSZ megállapította, hogy a Jobbik által megküldött új intézkedési terv sem alkalmas az ellenőrzéskor feltárt szabálytalanságok megszüntetésére és a mulasztások következményeinek kezelésére, mivel a dokumentumban foglaltak nem biztosítják a törvényi előírások betartását.

A számvevőszék kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának törvényességét. A Jobbik ellenőrzéséről szóló jelentést január 8-án hozták nyilvánosságra. Az ÁSZ szerint a párt a 2015-2016. évekre nem igazolta az átlátható és elszámoltatható gazdálkodását a közpénzekkel. Az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta, hogy a Jobbik 2017 első félévében a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el a működéséhez.

Az ellenőrzött szervezeteknek a számvevőszéki jelentés kézhezvételétől számított harminc napon belül kötelezően intézkedési tervet kell készíteniük a számvevőszék megállapításai alapján. Az intézkedési tervet meg kell küldeni az ÁSZ-nak, ez biztosítja, hogy kijavítsák a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságokat.

A Jobbik megküldte intézkedési tervét, ám az ÁSZ szerint nem volt megfelelő, és visszaküldte. Az új intézkedési terv sem alkalmas a feltárt szabálytalanságok megszüntetésére.

Amennyiben az ellenőrzött szervezet vezetője nem küldi meg határidőre az intézkedési tervet, vagy az nem elfogadható, a számvevőszék kezdeményezheti az ellenőrzött szervezetet megillető támogatások felfüggesztését.

Amennyiben az ellenőrzött szervezet eleget tesz törvényi kötelezettségeinek, az ÁSZ visszavonja a kezdeményezett intézkedést.

A számvevőszék ezért megkezdi a Jobbik költségvetési támogatása felfüggesztésének előkészítését.

Az ÁSZ az elmúlt napokban elfogadta a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd intézkedési tervét. Az MSZP, az Együtt és a Liberálisok intézkedési tervét pedig már áprilisban megfelelőnek találták.