Alaposan egymásnak estek a pártok a gyermekéhezés miatt

Fotó: AFP / PETER KOHALMI

-

Hétfőn az Országgyűlés népjóléti bizottságának többsége leszavazta azt a határozati javaslatot, amely a gyermekéhezés felszámolásáról szólt. Fideszes képviselő is aláírta, a KDNP viszont nem. A KDNP-s Harrach Péter vezette bizottság leszavazta a javaslatot. Az MSZP Harrach távozását követeli.


A PM-es Szabó Tímea még pénteken jelentette be, hogy nyolc párt közös határozati javaslatot nyújtott be a gyermekéhezés megszüntetése érdekében pénteken az Országgyűlésben. A javaslat benyújtását a Nemzeti Minimum nevű civil csoport kezdeményezte az élelmezési világnap alkalmából. Arra kérték a kormányt, év végéig dolgozzon ki olyan szabályozást, amelynek nyomán minden rászoruló gyermek és várandós nő számára biztosítható a napi egyszeri meleg étkezés az év minden napján.

A dokumentumot a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, az Együtt, a PM és a Liberálisok politikusai is ellátták kézjegyükkel, a KDNP viszont nem – mondta Szabó Tímea. Szerinte ugyan a kormány tett lépéseket a gyermekéhezés felszámolása érdekében, ám az iskolaszüneti időszakokban még ma is sok gyerek nélkülözik. Szerinte jelenleg Magyarországon napi szinten mintegy 50 ezer gyerek éhezik. Ugyanakkor 600 ezerre tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik a szó szoros értelmében nem éheznek, de naponta nélkülöznek.


A népjóléti bizottság hétfőn tárgyalta a határozati javaslatot, de leszavazta, hogy az a parlament plenáris ülése elé kerüljön. Harrach Péter már az ülésen is azzal érvelt, ez egy ellenzéki javaslat. Szél Bernadett LMP-s politikus szerint a bizottsági ülésen csak egy kormánypárti politikus, Tapolczai Gergely szavazott igennel.


Később vitaműsorban szembesítették azzal, hogy ha ez ellenzéki javaslat, mit keres rajta egy fideszes politikus aláírása, de Harrach erre egy puszit dobott vitapartnerének.


Ellenzéki kampánytéma

A gyermekéhezés felszámolását célzó Nemzeti Minimum program tárgysorozatba vételét azért nem szavazta meg a Kereszténydemokrata Néppárt hétfőn az Országgyűlés népjóléti bizottságában, mert nem kívántak baloldali kampányt támogatni – mondta a párt frakcióvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Egyébként „messzemenően egyetértenek a Nemzeti Minimum által kitűzött célokkal”.


Az a probléma, hogy az ellenzék rárepült a gyermekszegénység témájára és a konkrét kezdeményezésre is; ez egy olyan helyzetet teremtett, amelyet nem lehet felvállalni, hiszen a határozati javaslat tárgysorozatba vételének támogatásával egy baloldali kampányt támogattak volna

– érvelt a politikus.


Mondjon le!

A bizottsági döntés után több ellenzéki párt is Harrach Péter távozását követelte. A jobbikos Novák Előd azt mondta, saját frakciókeretük terhére plenáris ülésre kérte ki a Nemzeti Minimum programjáról szóló határozattervezetet, így az Országgyűlés tárgyalja azt. A politikus emlékeztetett: korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta a javaslatot.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó (a népjóléti bizottság tagja) felszólította Harrach Pétert, hogy távozzon a bizottságból, a kormánytól pedig azt kérte, tisztázza, miért nem támogatja a gyermekéhezés felszámolását.

A PM azt kezdeményez, hogy az előterjesztésről név szerint szavazzon az Országgyűlés. Szabó Tímea szerint a gyermekéhezés Magyarország legnagyobb szégyene.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke Facebook-oldalán közölte, úgy látja, „a jelenlegi kormánypártok nem képesek kilépni a pártpolitikai csatározásból”. Tőle beadhatják nélküle is a javaslatot, úgyis megszavazza.

A DK-s Varju László szerint a Nemzeti Minimum program elutasítására nincs elfogadható mentség.


A KDNP délután kiadott közleményben hangsúlyozta, hogy elkötelezettek abban, hogy a Nemzeti Minimum által kitűzött célokat elérjék, az azonban elfogadhatatlan, hogy ezt bárki kampánycéllá tegye. A párt évek óta küzd a szegénység ellen, és támogatta az olyan ügyeket, amelyek a családok és gyermekek helyzetét javítják.

Megint a baloldal mellé állt a Jobbik – reagált a Fidesz közleményben a történtekre. A párt szerint a Jobbik már számos esetben összejátszott a baloldallal, és közösen kampányolnak, „céljuk a politikai haszonszerzés, és arcátlanul kihasználják a legkiszolgáltatottabbakat és a jó szándékú civileket, miközben az elmúlt öt évben sorra együtt szavazták le a családokat segítő kormányzati intézkedéseket: nem támogatták a családi adórendszert, az adó- és rezsicsökkentést és a devizahiteleseket segítő intézkedéseket sem.”