Alábecsüljük az Iszlám Államot – mutat rá egy dzsihadista dokumentum

Fotó: MTI/EPA / Gulamullah Habibi

-

Ténylegesen államszervezetet építenek: adminisztrációval, oktatással, utánpótlással és szovjet mintájú gazdaságpolitikával. Az Iszlám Állam kiszivárgott dokumentuma a szakértők szerint arra mutat rá, hogy a dzsihadista terrorszervezet már jóval több katonáinak összességénél.


„Ha a nyugat vérengző pszichopaták hordájaként tekint az Iszlám Államra, akkor súlyosan alábecsüli őket, és hibát követ el” – állítja az Iszlám Állam elődjét elpusztító katonai hadművelet visszavonult vezetője annak a dokumentumnak az apropóján, amely a Guardian birtokába jutott, és amelyet a lap most nyilvánosságra hozott.

Az Iszlám Állam egy belső használatú kézikönyvéről van szó, amely egy valódi állami szerveződést mutat be, annak irányelveit összefoglalva. A 24 oldalas dokumentum többek között a kormányzati struktúrát, illetve a gazdasági és oktatási programot, továbbá a propagandagépezet működését részletezi. A könyv lefekteti annak a módszertannak az alapjait, amelyet felhasználva az Iszlám Állam az elmúlt 50 éve leggazdagabb dzsihadista szervezetévé vált.A Guardian értelmezése szerint a dokumentum épp arra mutat rá, hogy bár brutális erőszakon alapszik, az Iszlám Állam módszeresen építi ki oktatási, kereskedelmi, foglalkoztatási, illetve egészségügyi rendszerét. Azaz az állami hátországot. Épp ezért, fogalmaz a cikk, illetve a cikkben megszólaló több szakértő, nagy hiba az Iszlám Államot csupán annak harcosaival és a terroristákkal azonosítani.

A szöveg célja az Iszlám Állam kormányzati rendszerét kiépítő „káderek” kiképzése. A szíriai és iraki kalifátus tavaly júniusi kikiáltása után íródott.

Különös hangsúly van a dokumentumban arra vonatkozóan, hogy az Iszlám Állam miként képezi ki fizikailag, fanatizálja ideológiailag, majd használja fel a gyerekeket a harcban. A kézikönyv egy maoizmusra emlékeztető uniformizált tömegkultúra és infrastruktúra kialakítását írja le, katonai és élelmezési céllal létrehozott gyárakkal, elhatárolt biztonságos zónákkal az állam lakói számára.

Szakértők szerint a dokumentum éppen azt támasztja alá, hogy ha a koalíció kizárólag katonai célpontként tekint az Iszlám Államra, nem pedig a szunnita arabok vezetik a dzsihadista államszervezet elleni harcot (koalíciós együttműködéssel), akkor a hadművelet könnyen kudarcot vallhat.