Akar 380 ezret keresni blogolással? Az MTVA-nál megoldható

Fotó: MTI/MTVA / Zih Zsolt

-

A közmédia a hirado.hu-hoz kapcsolva épít blogokat politikusok, kormánypárti háttéremberek és szakértők segítségével. A szerződéseket most hozták nyilvánosságra, több negyedmilliós fizetés is van, a Századvég vezető elemzője, Lánczi Tamás pedig bruttó 380 ezret kap havi néhány poszt megírásáért.


Az MTVA közzétette az általa felbérelt „bloggerek” szerződéseit, miután kiderült, hogy állami-kormányzati blogbirodalmat épít a köztévé. Az MTVA Új Média Kft.-jével közvetlenül szerződött felek listáján megnézheti, hogy például mennyit keres néhány polgármester, Lánczi Tamás vagy Prőhle Gergely az EMMI helyettes államtitkára a blogolásért.


A legjobban Lánczit fizetik meg, míg a kaposvári polgármester, Szita Károly és Prőhle Gergely államtitkár egyaránt havi bruttó 250 ezer forintot kapnak. A kevésbé ismert személyek azonban csak 50-70 ezer forintot keresnek a blogolással, Schmidt Mária pedig egészen pontosan nulla forintot kap. A legtöbb esetben viszont nincs előre rögzített havibér; Pécs polgármestere, Páva Zsolt, vagy a székesfehérvári polgármester Cser-Palkovics András szerződésében például az áll, hogy a „megbízottakat írásonként, előre egyeztetett egyedi elbírálás alapján meghatározott díjazás illeti meg”.


A Cink írta meg elsőként, hogy a közmédia közpénzből blogbirodalmat épít. Szita Károly akkor azt nyilatkozta, hogy a szerzők a MTVA Új Média Kft.-jével közvetlenül szerződtek, és nincs elvárás a látogatottságot illetően. A hirado.hu oldalához kapcsolt bloggerekhez nincs megadva e-mail cím, és a posztjaikat kommentálni sem lehet.


Az átlátszó.hu közérdekű adatigényléssel fordult az egyébként évi 80 milliárd adóforintból gazdálkodó MTVA-hoz, hogy írják meg, ki mennyit kap a blogolásért. Válaszként az MTVA Sajtóosztálya –stílusosan– egy blogposztban rejtette el a szerződésekhez vezető linket.