AI: az Emírségek ad fegyvert jemeni milíciáknak

Fotó: AFP / SALEH AL-OBEIDI

-

Az Amnesty International jogvédő szervezet szerdán azzal vádolta meg az nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán harcoló Egyesült Arab Emírségeket, hogy nyugati fegyverekkel látott el jemeni milíciákat.


Az Amnesty International beszámolója szerint az emírségektől páncélozott járművek, aknavetők, puskák és gépfegyverek kerültek a milíciák birtokába, amelyeket egyébként háborús bűncselekmények elkövetésével és titkos börtönök üzemeltetésével vádolnak. Az Egyesült Arab Emírségek 2015 márciusa óta harcol Szaúd-Arábia oldalán a síita húszi lázadók ellen.

Patrick Wilcken, az Amnesty egyik kutatója szerint Jemen az emírségek támogatta milíciák biztos menedékévé válik.

"Az emírségekbeli erők dollármilliárdokat érő fegyvereket kapnak nyugati államoktól és más országoktól, amelyeket aztán továbbadnak a jemeni milíciáknak" - mutatott rá. Ezeket a csoportokat az emírségek képezte ki és pénzeli, de egyetlen kormánynak sem tartoznak elszámolással - kifogásolta az Amnesty International.

Előző nap a CNN amerikai hírcsatorna arról számolt be, hogy szélsőséges csoportokhoz kerültek olyan fegyverek, amelyeket Washington adott el Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek a jemeni polgárháború kitörése óta.

A tudósítás szerint a jemeni konfliktus szemben álló felei helyi törzsek és milíciák vezetőinek hűségét vásárolták meg fegyverekkel. Az al-Kaida terrorhálózat legveszélyesebb ágának tartott Al-Kaida az Arab-félszigeten (AQAP) vélhetően szintén kapott a harci eszközökből, miután 2015-ben szövetséget kötött Rijáddal, és a húszik ellen fordult.

A jemeni kormány ellen harcoló, Irán által támogatott húszik a harcok során ugyancsak sokféle hadi eszközt zsákmányoltak. A nyugati fegyverek, páncélozott járművek és egyéb eszközök - névtelenséget kérő húszi katonai források szerint - nagyon gyorsan Teherán és a vele szövetséges libanoni Hezbollah birtokába kerültek.