Afgán segítőiket jutalmazza az USA vízummal

-

Az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága jóváhagyta szerdán, hogy további négyezer vízumot kaphassanak olyan afgánok, akik tolmácsként vagy a támogató stáb tagjaként segítették az Afganisztánban harcoló amerikai erőket.


A lépés célja, hogy folytatni lehessen az erre irányuló, de Donald Trump elnök bevándorlásügyi törekvései miatt veszélybe került eddigi vízumprogramot.

Az újabb vízumok biztosítását a bizottság a 2018. évi, mintegy 650 milliárd dolláros védelmi költségvetés prioritásait rögzítő törvény (NDAA) szenátusi változatába foglalta bele.

Az amerikai kongresszus két háza most dolgozza ki a törvényre vonatkozó saját javaslatát, amelyet majd össze kell hangolniuk és meg kell szavazniuk mindkét házban, mielőtt az elnök aláírásával hatályba léphet.

A különleges bevándorló vízumok (SIV) kiadásának programja lehetővé teszi, hogy azok az afgán állampolgárok, akik gyakran életük kockáztatásával dolgoztak az amerikai kormányzat szolgálatában, egy szigorú vizsgálódási folyamat után az Egyesült Államokba települhessenek.

A további ilyen vízumok kiadását a törvényhozás mindkét házában kezdeményezték, ez azonban szembemegy a Trump-kormánynak azzal a törekvésével, hogy szigorúan korlátozza menekültek befogadását muszlim többségű országokból.

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége idén márciusban jelezte, hogy nem jelöl ki több időpontot a különleges vízumért folyamodók interjújára, mert már szinte kifutott a keretből. A washingtoni törvényhozók válaszul további 2500 vízum kiadásának lehetőségét foglalták bele a költségvetési törvénybe, hogy fenntartsák a programot.

„Nemzetünk mély hálával tartozik azoknak a polgári személyeknek, akik nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak az Egyesült Államok afganisztáni missziójához, és nagy megelégedésemre szolgál, hogy ez a jogszabály biztosítja a szükséges vízumokat e bátor férfiak és nők számára" - jelentette ki Jeanne Shaheen demokrata párti szenátor, aki John McCainnel, a fegyveres erők bizottságának republikánus elnökével együtt harcolt a törvény elfogadásáért.