Abszurd fordulat a népszavazós kopaszok ügyében

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A kopaszbalhé miatt már nem nyomoznak, de mivel elküldték a helyszínről a kiérkező rendőröket, felmerül a hivatali bűnpártolás gyanúja – tudta meg a hvg.hu. Maga Pálffy Ilona NVI-elnök küld(et)te el a járőröket, amit egy tévéműsorban el is ismert. Az iratok már az ügyészségen vannak.


Szerdán a rendőrség megszüntette a kopaszok balhéja miatti nyomozást, ezzel úgy tűnt, vége a jogállamiság emblematikus sztorijának. A hvg.hu információi szerint azonban lesz egy utolsó utáni kör, mert van egy olyan momentum, ami miatt a nyomozást jegelő rendőrség kénytelen átadni az ügyészségnek az ügy folytatását. A Nemzeti Választási Irodánál (NVI) február 23-án zajlott választási pankrációhoz ugyanis kiszálltak a rendőrök, de a két járőrt a választási iroda egyszerűen elküldte, mondván, nincs szükség rájuk – miközben bent nagyban tömörültek a vasárnapi boltzár ellen népszavazást kezdeményező MSZP-s Nyakó István és a kamerafelvételek alapján Erdősinét biztosító kopaszok.

Erről Nyakó István még korábban, a feljelentésének kiegészítésében tájékoztatta a hatóságot, és ez egy újabb bűncselekmény gyanúját veti fel. Ugyanis azzal, hogy a rendőröket elküldték, és így hagyták, hogy a kopaszok kijátsszák a választási szabályokat, felmerül a Btk. 282. paragrafusában szabályozott hivatali bűnpártolás bűntettének gyanúja.

Úgy tudjuk, ezért a kopaszok elleni nyomozást megszüntető határozat azzal zárul: mivel a tényállás így felveti a bűnpártolást, „a vonatkozó ügyrész elkülönítése után” az iratokat már átküldték a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek. A hivatali bűnpártolás miatt ugyanis nem a rendőrség, hanem kizárólagos hatáskörrel az ügyészség folytatja le a nyomozást – így a labda most Polt Péteréknél van.

A további folytatás tényén túl ebben az a legpikánsabb, hogy gyakorlatilag nem is kellene nyomozniuk, ugyanis a választási iroda elnöke, Pálffy Ilona közvetlenül a botrányos huzakodás után élő egyenes adásban ismerte be, hogy ő küldte el a rendőröket. Az Egyenes beszéd című műsorban ugyanis elmondta: nem ő hívta ki a rendőröket, hanem éppen hogy elküldte őket. „Nem akartam, hogy ott rendőri intézkedés legyen, mert semmi olyan nem volt, ami indokolttá tette volna” – így, egyes szám első személyben indokolta döntését. Vagyis lehet, hogy ténylegesen a két rendőrjárőrrel az iroda portása/biztonsági őre/más munkatársa közölte, hogy leléphetnek, ezek után kétség sem férhet hozzá, hogy az utasítást az elnöktől kapták.

Egy az ügyet közelről követő jogász forrásunk szerint kevés esély van rá, hogy éppen Polt Péter félrenézésben, ügyek el nem indításában/megszüntetésében rutinos ügyészsége zökkentené helyre a jogállamiság rendjét egy érdemi nyomozással Pálffy Ilona ellen. De már az is több mint kínos lenne, ha legalább tanúként beidéznék az NVI elnökét hivatali bűnpártolás felmerült gyanúja miatt, hogy arról kérdezgessék, tudatosan hessegette-e el a rendőröket, miközben a kopaszok leszerelik az időbélyegző felé igyekvő Nyakó Istvánt.

„Láttam a megérkező rendőröket, nem tudom, ki hívta őket, de azt hittem, megjött a felmentő sereg. Aztán simán elküldte őket az iroda egyik munkatársa, aki az újságírókat is hátrébb állította” – mondta Nyakó István. A szocialista politikus ezért a rendőrséget is hibásnak tartja, hiszen bármilyen intézkedés nélkül hagyták magukat elhajtani. „Cserbenhagytak, pedig akkor már ott volt az egész sajtó, és világosan látszott, hogy mire megy ki a játék. Így a kopaszok simán elsétálhattak, még csak annyit sem tettek meg, hogy igazoltassák őket” – mondta. Szerinte egyértelmű, hogy mindez az iroda vezetőjének utasítására történt.