A zongoraművésznek készült fideszes első intézkedései a Zeneakadémián

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

A kancellárnak kinevezett Kupper András mást mond a pénteken történtekről, mint amit a Zeneakadémia rektora, így továbbra sem tudni, visszavonták-e a vezetők megbízását.


Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora nem kommentálta a Fidelio értesüléseit, amelyek szerint az egyetem kancellárja, Kupper András pénteken azonnali hatállyal visszavonta a vezető beosztású alkalmazottak megbízatását, így az övét is. Kupper András szerint erről szó sincs: egyeztetések zajlanak egy tervezett szervezeti átalakításról, de senkinek nem vonta vissza a megbízatását, sőt, mindenkinek a munkájára számít.

Vigh Andrea a nap folyamán egyeztetéseket folytat a fenntartó minisztériummal a kialakult helyzetről, és reményei szerint keddre talán már előrelépés érhető el az ügyben. Mint mondta, egyelőre nem kíván nyilatkozni, mert pillanatnyilag nem tud többet mondani annál, mint ami a Fidelio online kiadásában vasárnap megjelent.

Eszerint az egyetem december végén kinevezett kancellárja, Kupper András pénteken visszavonta az intézmény vezetőinek megbízatását, ez mintegy tucatnyi embert érint, a programszervezéstől a jogi osztályig. Más források szerint a kancellár nem vonta vissza, csupán azonnali hatállyal felfüggesztette a megbízatásokat.

Kupper András a visszavonást most kategorikusan cáfolta. Elmondása szerint szervezeti átalakítással szeretné hatékonyabbá tenni az egyetem gazdasági-jogi-műszaki működését, azokat a területeket tehát, amelyekért egy kancellár felelős. Az átalakítás tehát nem vonatkozna az oktatási-kutatási területre.

Az átalakítás legfontosabb feltétele a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) megváltoztatása lenne, Kupper András azonban kénytelen volt visszavonni tervezetét a szenátus múlt heti ülésén, miután kiderült, hogy nincs kellő támogatottsága. Közlése szerint felállítottak egy kodifikációs bizottságot, amely részletesen áttekinti a tervezetet, reményei szerint így elérhető lesz a konszenzus. Az SZMSZ módosításának elfogadása után kerülhet sor az új vezetői pályázatok kiírására.

A kancellár hangsúlyozta: minden jelenlegi vezető munkájára számít továbbra is. "Az új pozíciókra elsősorban az egyetem régi embereiből válogatnánk, az átalakítással ugyanakkor módosulhatnak pozíciók, és kívülről is érkezhetnek új vezetők" - tette hozzá. Jelezte azt is, hogy a munkatársakat nem szeretné kész helyzet elé állítani, ezért megkezdte a velük való személyes konzultációt.


Kupper András a centrumban

A Zeneakadémia élére decemberben kinevezett Kupper András zongoraművésznek készült - áll az intézmény honlapján -, majd 1991-ben diplomázott a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. 1996-ig a II. számú Anatómiai Intézetben dolgozott tanársegédként. 1993-tól a Fővárosi Közgyűlés fideszes képviselője, 1998-tól 2014-ig pedig önkormányzati képviselő volt a XI. kerületben. Képviselői pályafutása alatt azonos nevű nagybátyja alapító-tulajdonos volt abban a Centrum Parkoló Kft.-ben, amely 2000-ben jelent meg a fővárosi piacon, és nagyon hamar elnyerte 7 kerületben is a fizető parkolók üzemeltetését. A vállalkozásnak 2007-ben már jóval több, mint 5 milliárd forint árbevétele volt, amiből 22 százalékot osztott vissza a kerületeknek.