A világ legjobb 800 egyeteme között ott virít öt magyar is

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A University Ranking by Academic Performance legfrissebb egyetemi rangsorában a legjobb 800 egyetem között magyar intézmények is szerepelnek. A teljes,kétezres listában pedig 11 hazai egyetem szerepel. A tudományos publikációk alapján összeállított lista élén pedig a Harvard áll.


A magyar intézmények közül a legjobb eredményt az Eötvös Loránd Tudományegyetem érte el: 513. lett. A Debreceni Egyetem idén megelőzte a Semmelweis Egyetemet, előbbi 522., utóbbi 591. helyen végzett. A Szegedi Tudományegyetem a 648., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig a 782. helyig jutott – szemlézi a rangsort az Eduline.hu.


A kétezres listán szerepel még a Pécsi Tudományegyetem (877.), a Pannon Egyetem (1322.), a Szent István Egyetem (1496.), a Közép-európai Egyetem (CEU) az 1630., a Budapesti Corvinus Egyetem az 1727., a Miskolci Egyetem pedig az 1982. helyen végzett.Az összesített rangsorban a Harvard után a második a Torontói Egyetem, a harmadik az Oxford, a negyedik a Johns Hopkins University, az ötödik pedig Cambridge lett.


A rangsort a 2013-ban publikált, a Web of Science indexen szereplő tudományos cikkek száma, a 2011 és 2013 közötti cikkekre való hivatkozások száma, a tudományos tevékenység (konferencia-előadások, beszélgetések stb.), illetve a külföldi egyetemekkel együttműködésben született tudományos publikációk száma alapján állítják össze.