A vezető és három embere – Kik állnak a kis pártok élén?

Fotó: MTI/Mohai Balázs / MTI/Mohai Balázs

-

A mostani választáson az induláshoz több olyan kis pártnak is sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges aláírásokat, amelynek élén egy ismert közéleti szereplő áll. Annak jártunk utána, miként próbálják a húzónévvel eladni magukat a választóknak.


Seres Mária már négy évvel ezelőtt is próbálkozott: akkor a Civil Mozgalom vezetőjeként igyekezett bejutni a parlamentbe. Nem jött össze neki, bár akkor még joggal gondolhatta: meglovagolhatja egy évvel korábbi, váratlanul sikeres akcióját. Hatszázötezer aláírást sikerült felmutatnia a képviselői költségtérítések rendszere ellen.


Aztán Seresből Mátraverebély polgármestere lett, és a kis faluban próbálhatott szokatlan módszerekkel változást elérni. Jobb-agyféltekés rajztanfolyamot szerveztek, közmunkásokkal házszámtáblát készítettek a faluban – mondhatni, nem mindennapos megoldások, de sokan díjazták. Seres a kampányban sem fogja vissza magát: két nappal a választás előtt hazugságvizsgálót állítanak fel a Keletinél, hogy bebizonyítsák, ők nem hazudnak. Seres gyermekei (köztük a 14 éves Bendegúz és a 7 éves Dorottya!) pedig Nyíregyházán tart sajtótájékoztatót arról, miért szeretnék anyjukat a parlamentben látni.

Idén már kétségkívül megkopott az öt évvel ezelőtt történtek fénye – ezért is lehetett szükség arra, hogy Seres már ne a Civil Mozgalom színeiben, hanem a szó szerint is a nevével fémjelzett Seres Mária Szövetségesei (SMS) élén induljon. Vicces ugyanakkor: Seres nem tagja a mozgalomnak, oda állítólag a kezdeményezők hívták meg. Ennek lehetséges okairól Boros Tamás, a Policy Solutions igazgatója beszélt nekünk, aki szerint ezzel is azt kívánhatják hangsúlyozni, hogy nem egyszemélyes mozgalomról van szó. Illetve azért szerényebb színben is próbálhatják így feltüntetni Serest: „nem ő próbál kultikus státuszt kivívni magának” – mondja Boros. A politológus szerint amúgy Seres mögött valós teljesítmény is áll az aláírásgyűjtés képében, szemben több más kispárt politikusaival, vezetőivel. „Jól látszik Seresnél és mondjuk Tétényi Évánál is: itt van egy erős nő, aki szembeszáll a hatalmasságokkal, és valamilyen győzelmet el tud érni. Az emberek az ilyen »legkisebb királyfi«, vagyis »legkisebb királylány« sztorit nagyon szeretik” – véli Boros.


Szepessy Zsolt


És jő a nép egyszerű gyermeke!

A 605 ezer aláíráshoz hasonló kabala lehet Szepessy Zsoltnak, az Összefogás Párt vezetőjének a szociális kártya, amelyet még monoki polgármesterként igyekezett megvalósítani – sokak bírálata ellenére. Mostanában inkább azzal került be a médiába, hogy a baloldali szövetség „ellopta” pártja nevét: és még csak nem is lehet kizárni, hogy a választáson sokakat fog megzavarni a 2009-ben létrejött Összefogás Párt jelenléte.

De kérdéses, hogy a szociális kártya ügye elég lehet-e ahhoz, hogy Szepessy hitelességéről győzze meg a választópolgárokat. Kiszelly Zoltán politológust kérdeztük, aki szerint „ő jó szimattal és jóval mások előtt talált rá valóban sokakat foglalkoztató problémákra, amelyeket ügyesen tematizált. Ezek a problémák (segély és munka viszonya, uzsora, bankok túlhatalma, stb.) más országokban is jelentkeznek, így ott is kezelik ezeket, néha hasonló, ha nem is pont azonos módon. Ebből az Összefogás Párt nyilvánvalóan politikai tőkét kovácsolt. Mivel ezeket a híreket a mainstream média bemondja, ezek szélárnyékában könnyű vitorlázni és emlékeztetni az embereket a pár évvel ezelőtti ötletekre. Az Összefogás Pártnak kedvezett a névvita is, ami hosszú ideig biztosított nekik médiafelületet.”Érdemes kiemelni a Közösség a Társadalmi Igazságosságért nevű, több kisebb pártból és civil mozgalomból álló pártot, amely egyenesen néppártnak nevezi magát. Nevükből már indulásukkor vicc lett a közösségi portálokon: a rövidítés ugyanis valójában KaTI lehetne, ami kiválóan rímel a pártvezér, Szili Katalin nevére. Akinek mellesleg mostanság jól megy sora: nemrég például Matolcsy Györggyel egyeztetett a devizahitelekről, sőt már újabb tárgyalásról is megegyeztek.


A kis pártokkal kapcsolatban egyébként is érdekes volt a Fidesz reakciója: voltak, akik a demokrácia győzelméről, mások az új választási rendszer eredményességéről beszéltek. Boros szerint ez nem meglepő: „Minél jobban meg lesznek osztva a kormányváltó szavazatok, annál jobb a Fidesznek. Döbbenetes módon nagyon védik az új pártokat, még az egyértelműen bizniszjelleggel létrejött pártoknak sem mennek neki.”

Szili pártjának nevében is ott van persze a „közösség” kifejezés, amivel azt akarhatják mutatni: itt nem Szili egyszemélyes mozgalmáról van szó. A KTI vezetője korábban egy Szociális Unió nevű formációval próbálkozott, most pedig a KTI élén igyekszik – mint plakátjain áll –„párturalom helyett civil demokráciát” megvalósítani. Az egykori MSZMP-s, majd MSZP-s politikus, korábbi házelnök Szili persze nehezen adható el civilként. Ezt Boros Tamás is megjegyzi: „Szili jobb helyzetben van, mert Seresnél és Szepessynél ismertebb, de az ártatlanság, függetlenség, ami Seresnek és Szepessynek megvan, neki nincs.”

A Policy Solutions igazgatója szerint Sziliről inkább azt hisszük el, hogy jól mozog a nemzetközi színtéren, illetve hogy van vezetői tapasztalata. Kérdéses, a házelnöki múlt mennyire adható el olyan teljesítményként, mint Seresnél a 605 ezer aláírás vagy Szepessynél a vitatott szociális kártya. Kiszelly Zoltán úgy látja, Szili azért lehet jó választás, mert nem annyira megosztó. „Szili Katalin és Schmuck Andor azon politikus típusa, aki egy nagy pártból szorult ki. Szili Katalin volt »az emberarcú szoci«, aki nyitott a nemzeti kérdésre. A baloldaliak szerették, mert nő és szoci, a jobboldaliak pedig azért, mert ő legalább pedzegette a nemzeti ügyet. Házelnökként a civakodó pártok fölött állt, ez a konszenzusteremtő hivatali karizma is erősítette” – mondja a politológus.

Említésre érdemes A haza nem eladó mozgalom is, amelyet a most induló apró pártok közül még leginkább lehetett látni aláírásgyűjtés közben utcákon, aluljárókban. Őket a devizahiteles-ügyekben magáról gyakran hallató Kásler Árpád vezeti. Boros szerint bár ő más ideológiai alapon áll és más célrendszerrel dolgozik, de hasonló Sereshez: a nép egyszerű gyermekeként lehet bemutatni, aki szembeszáll az elitekkel. A politológus elmondása szerint ez a mozgalom ideológiailag alapvetően a jobboldali pártokra gyúrhat – és akár a Fidesztől és a Jobbiktól is vihet el szavazatokat. A devizahiteleseket menteni kívánó szervezet vezetője ugyanakkor sejthetőleg nem lesz az újságírók kedvence: emlékezetes, hogy amikor a Heti Válasz egy cikkében megszólította őt is, Káslernek nem tetszett az írás, ezért azt megjelenése előtt egy az egyben kitette honlapjára. Ráadásul még gyalázkodó levelet is írt a főszerkesztőnek.


Kásler Árpád szerint a haza nem eladó


Érdekes ugyanakkor, hogy a nálunk induló kis pártok elég hasonló karaktert mutatnak: az elitek ellen beszélnek, civilséget és minden piszkos ügy leleplezését ígérik, és amúgy sem igazán spórolnak a demagóg-populista ígéretekkel. Velük szemben említi Boros az olyan pártokat, ahol egy az értelmiségnek kedves szakértőt állítanak a középpontba. Ilyen lehetett volna Bokros Lajos volt pénzügyminiszter pártja, a Modern Magyarország Mozgalom is (ez most vasárnap nem indul, de az EP-választáson valószínűleg fog), illetve Béndek Péteré, aki 1000 leütés nevű blogjából kinőtt, egyszemélyesnek tűnő Polgári Konzervatív Pártjával érdekes színfoltja a magyar demokráciának. Ugyanakkor a virtualitásból neki nem igazán sikerült kitörnie.


Ismert vezetővel viszont ezek a kis pártok még össze tudnak szedni néhány szavazatot. Miként Boros mondja, egy és öt százalék közötti szavazatot szerezve könnyebb helyzetben lesznek, amikor azt kívánják hangsúlyozni, hogy ők is valódi pártként működnek. Kiszelly szerint „az ismert politikus mint »húzónév« elengedhetetlen. Az elnökkel tűnnek ki a többi párt közül, és általában az első számú vezető hozza azt a (gyakran korábbi életéből származó) kapcsolatrendszert (média, anyagi támogatók, más megyék aktivistái, stb.) ami a pártépítéshez elengedhetetlenül szükséges.” Ezt Boros is így látja: a Policy Solutions igazgatója szerint ha van egy ismert vezető, akkor a párt is könnyebben lesz eladható a választóknak. Mint mondja: „megtanulták az emberek, hogy mindenki ígérget mindenfélét. Hogy elhiszik, vagy nem, az személyeken múlik. Ha a Jesz ígér 40 százalékos béremelést, mindenki hülyeségnek tartja, de ha Orbán Viktor, arról közgazdászok, értelmiség, a választópolgárok elkezdenek beszélgetni. Ezért is lehet fontos, hogy a kis pártoknak legyen egy karakteres vezetőjük.”