A verés végezhetett Észak-Korea amerikai foglyával

Fotó: MTI/AP / Dzson Csol Dzsin

-

Az orvosok nem találták botulizmus nyomát szervezetében.


Meghalt Otto Warmbier, akit a múlt héten kómában szállítottak haza Észak-Koreából. A 22 éves Warmbier a cincinnati kórházban hunyt el. Az egyetemista szervezett utazás keretében 2016-ban Észak-Koreában járt, ahol a szállodában el akart tenni egy propaganda-plakátot. Letartóztatták és "államellenes bűncselekmény" miatt tizenöt év kényszermunkára ítélték. Tizenhét hónapi fogva tartás után, a múlt héten szállították az Egyesült Államokba.

Warmbier éber kómában volt, a phenjani rezsim szerint a bénulást okozó botulizmusban betegedett meg és az altatótól esett kómába. Az amerikai orvosok szerint azonban szervezetében nyoma sem volt botulizmusnak, súlyos idegi sérüléseket szenvedett és agysejtjeinek nagy többsége elhalt. Az orvoscsoport vegetatív állapotban lévő agyhalottnak minősítette a fiatalembert. Warmbier apja azt mondta: a fiát brutálisan megverték és nem sokkal az ítélethirdetés után, 2016 márciusában, kómába esett.

Susan Thornton, az amerikai külügyminisztérium ázsiai ügyekért felelős államtitkára Warmbier halálhírének bejelentése előtt azt mondta, hogy Washington aggódik az Észak-Koreában még fogvatartott három másik amerikai állampolgár állapota miatt. Mindhárom fogvatartott amerikai koreai származású.