A venezuelai elnök tárgyalna Trumppal

-

Nicolás Maduro venezuelai elnök az alkotmányozó nemzetgyűléshez intézett csütörtöki beszédében azt mondta, hogy szeretne tárgyalni az országát szankciókkal sújtó Donald Trump amerikai elnökkel, de szárazon tartja a puskaport bármiféle agresszió esetére.


Maduro utasította az országa külügyminiszterét, Jorge Arreazát, hogy szervezzen meg telefonbeszélgetést vagy személyes találkozót Donald Trumppal. Utóbbira az ENSZ Közgyűlésének szeptember 20-i ülésén kerülhetne sor New Yorkban.

"Ha annyira érdekli Venezuela, itt vagyok, én vagyok a vezetője annak, ami felé érdeklődést mutat" - hangsúlyozta a politikus.

"Donald Trump úr, itt a kezem" - mondta a szocialista elnök, hozzátéve, hogy szeretne olyan szoros kapcsolatban állni az Egyesült Államokkal, mint Oroszországgal.

Maduro a békítő szavak után figyelmeztette Trumpot, hogy országa "fegyverrel a kezében" válaszol minden agresszióra. A venezuelai vezető azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy ő állt a vasárnapi valenciai fegyveres lázadás hátterében.

"Venezuela sohasem adja meg magát, ezt az amerikai birodalomnak tudnia kell" - tette hozzá a politikus.

Washington szerdán szankciókkal sújtott nyolc venezuelai tisztségviselőt az alkotmányozó nemzetgyűlés tevékenységében játszott szerepük miatt. Az Egyesült Államok a múlt héten a diktátornak bélyegezte Madurót, július végén pedig az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokban szerepet játszó 13 venezuelai tisztségviselő ellen hozott büntető intézkedéseket.

Csütörtökön Trump elmondta, hogy megtárgyalta a venezuelai problémát Mike Pence alelnökkel és több neves nemzetbiztonsági tanácsadóval. Pence vasárnap Kolumbiába utazik, ahol a Maduróval szembeni nyomásgyakorlás lesz a fő téma.

Eközben a venezuelai elnök csütörtökön elismerte az 545 tagú alkotmányozó nemzetgyűlést országa teljhatalmú politikai intézményeként. Maduro először jelent meg a testület ülésén.

"Az állam fejeként alárendelem magamat az alkotmányozó nemzetgyűlés hatalmának" - szögezte le beszédében. "Azért jöttem, hogy elismerjem teljhatalmát, amely szuverén, eredeti és fenséges."

Az ellenzéki bojkott mellett megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlést számos ország bírálta. A kritikusok úgy vélik, hogy a testület Maduro újabb kísérlete hatalma kiterjesztésére, az elnök szerint azonban a belpolitikai és gazdasági válság sújtotta Venezuela egyetlen esélye a béke és jólét biztosítására.