A Várkert Bazár felújítója vette meg Tiborcz cégét

Forrás: facebook.com/orbanviktor

-

Az Elios Zrt. az elmúlt években sorra nyerte az önkormányzati közbeszerzéseket. Tiborcz István most kiszáll, eladja érdekeltségét a Várkert Bazárt is felújító West Hungária Baunak. Az üzleti életet viszont nem hagyja el, rögtön vett is egy kicsi, de jól menő céget.


Az őt és a családját ért támadások miatt döntött úgy Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István, hogy eladja „minden olyan érdekeltségét, ami közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet.” Erről számolt be csütörtöki számában a kormányközeli Napi Gazdaság. A lap részleteket nem közölt, de a friss cégbírósági adatokból az derül ki: Tiborcz kiszáll abból az Elios Innovatív Zrt-ből, amely az elmúlt években az EU-s forrásból finanszírozott közvilágítás-korszerűségi projektetek sokaságát nyerte el.

Az Elios sokáig a Simicska Lajos tulajdonában lévő Közgép Zrt. érdekeltségébe tartozott, de 2013-ban átalakult a tulajdonosi szerkezet: két cég, a Green Universe Kft. és a Green Investments & Solutions Kft. váltak részvényesekké. Előbbi vállalkozás tulajdonosa Erdei Bálint, utóbbié Tiborcz István. Eredetileg ők ketten voltak a cég alapítói, mindketten igazgatósági tagok is voltak az Elios-ban (amit akkor még E-OS INNOVATÍV Energetikai Zrt-nek hívtak), később került a cég Simicska érdekeltségébe.

Tiborcz István április 28-án ettől a cégétől, a Green Investmentstől vált meg, igaz, a változás még nincs bejegyezve. Első körben ezt egy technikai hiba miatt elutasította a bíróság. Az új tulajdonosok áthelyezték a cég székhelyét egy biatorbágyi címre, ennek megfelelően a Budapest Környéki Törvényszékre nyújtották be a kérelmet. De a bíróság szerint előbb az illetékes Székesfehérvári Törvényszéknek kell bejegyeznie a tulajdonosváltást (a cég a Fejér megyei Csabdiba, a Tiborcz-tanyára van bejegyezve), utána jöhet a székhelyváltás.


Tüskecsarnok, CET, Várkert Bazár

A vevő egy frissen alapított cég, a WHB Befektetési Kft., amelynek a West Hungária Bau Kft. a tulajdonosa. Utóbbi cég pedig három magánszemély érdekeltsége, egyikük, Paár Attila a leggazdagabb magyarok listáján is szerepel. A West Hungária több megbízást nyert el az elmúlt években a fideszes vezetésű Győrben. De 2009-ben, még a Demszky-korszakban generálkivitelezője volt a korábban CET, ma pedig Bálna néven emlegetett Duna-parti kereskedelmi és szórakoztató központnak. Sok egyéb érdekeltsége mellett Paár a Magyar Judoszövetség alelnöke is.

A Közpénzkereső gyűjtése szerint a West Hungária Bau tavaly húsz közbeszerzést nyert, 2013-ban pedig tizenkilencet. A szerződések összértéke tavaly meghaladta a 21 milliárd forintot, egy évvel korábban pedig a 43 milliárdot. Tavalyi mérlegük még nem elérhető, de 2013-ban több mint tízmilliárdos forgalom mellett 675 millió forint volt az adózott nyereségük. Referenciáik közt szerepel a győri Dunakapu tér kivitelezése, a szintén győri Széchenyi István Egyetem energetikai korszerűsítése, a budapesti Tüskecsarnok befejezése és a Várkert Bazár rekonstrukciója is. Megkerestük a WHB-t, hogy mennyiért vásárolták meg az Eliost. Amint megérkezik a válaszuk, közölni fogjuk.

A cégbírósági adatok alapján más változások is történtek a Tiborcz-cégeknél. A Green Investment már az eladása előtt, március végén kiszállt a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft-ből, ami tavaly év végén megvásárolta a keszthelyi önkormányzattól a helyi jachtkikötőt. Ugyancsak márciusban Tiborcz megvette a HCS Experts Kft. nevű céget, amelynek a nyilvántartás szerint információ-technológiai szaktanácsadása fő tevékenysége, és tavaly 553 millió forintos forgalom mellett 50 millió forint adózott nyereséget termelt.


Mindent vittek

A Napi Gazdaságban megjelent magyarázat szerint Tiborcz azért szállt ki az Eliosból, mert az ellenzék és a sajtó támadta a céget, azt állítva, hogy azért nyernek közbeszerzéseket, mert a tulajdonos a miniszterelnök veje. A cég 2010 óta számos megbízást nyert el fideszes vezetésű önkormányzatoktól, amelyekkel EU-s forrásból cserélik le az utcai lámpákat energiatakarékos LED-es világításra. A Direkt36 számításai szerint az Elios eddig közel 4,1 milliárd forintnyi beruházást nyert el.

A cég bírálói szerint az önkormányzatok olyan feltételeket szabnak, amelyeknek lényegében csak az Elios tud megfelelni, mégpedig, hogy az indulók mutassanak fel referenciát arra, hogy végeztek már nagy értékű – több százmilliós –, kifejezetten LED-es közvilágítás-korszerűsítést. Az Elios fel tud ilyet mutatni, mert ők nyerték az első ilyen jellegű hazai projektet, 2009-ben, a Lázár János vezette Hódmezővásárhelyen.

Több önkormányzat a Sistrade Kft-t bízta meg a pályázatok előkészítésével, amelynek tulajdonosa, Hamar Endre Tiborcz mellett tulajdonosa volt az Elios-részvényes Green Investments Kft-nek. Az LMP feljelentése alapján a rendőrség március óta nyomoz négy, összesen 1,2 milliárd forint értékű tender ügyében „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban" bűntett gyanújával.