A valóság máris felülírta a menekültjogi törvényt

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A rendőrség a rohamtempóban megalkotott menekülttörvény, a kormányzati kommunikáció és a röszkei események ellenére elszállítja a menekülteket az osztrák határra, hogy onnan folytathassák útjukat Németország irányába. Noha a hivatalos nyilatkozatok lassan kölcsönös anyázásig fajulnak Horvátország és Magyarország között, meglepően olajozottan dolgozik együtt a két rendőrség. Emiatt egyesek már titkos horvát-magyar együttműködést látnak a háttérben.


Nyoma sem maradt a hétvégére a magyar rendőrség hét elején Röszkénél megtapasztalt keménységének. Szerdán komoly összecsapás volt a rendőrök és agresszívvé váló migránsok egy csoportja között a határ lezárása után. Húsz rendőr sérült meg, és több menekült is, de a rendőrök több külföldi újságírót is megvertek, és előállítottak. Az atrocitás után a magyar hatóságok 11 migráns ellen emeltek vádat, volt, akit előzetes letartóztatásba helyeztek, más házi őrizetben várja a büntetését (ez esetünkben zárt befogadóállomást jelent), ami minden bizonnyal felfüggesztett börtönbüntetés, és kiutasítás lesz.

Ehhez képest teljesen más történik a magyar-horvát határon, ahol a magyar hatóságok simán beengedik a horvátok által hozzánk irányított menekülteket, majd buszokkal, illetve vonatokkal egy jelentős részüket egyből az osztrák határhoz szállítják. Bár a hivatalos nyilatkozatok szerint Magyarország továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a hozzánk érkezők szabályosan regisztrálják magukat, helyszíni beszámolók szerint ennek több esetben az ellenkezője történhetett, és a rendőrség regisztráció nélkül utaztatta a menekülteket, akik emiatt abszolút együttműködőek voltak.

Szintén a hivatalos magyarázat szerint a rendőrség a szentgotthárdi befogadóállomásra viszi az embereket, a valójában azonban szinte senki nem marad ott, hanem egyszerűen átgyalogol Ausztriába, szintén hatósági asszisztencia mellett.


Tömeges jogsértés

Ez azért is érdekes, mert a tiltott határátlépés szabálysértés, márpedig a horvát-magyar határon ez történik, tömeges léptékben. „Nem tudok mást mondani: ha a jogi helyzetet nézzük, ezek az emberek szabálysértés követnek el, a magyar hatóságok pedig nem csak eltűrik ezt, de közre is működnek. De most éppen azt látjuk, amikor az élet a szemünk láttára írja felül a jogot” – mondta egy forrásunk.


Kedd óta bűnelkövetők, akiket az új jogszabályok szerint bíróság elé kellene állítani


Ő úgy vélte, az Operatív Törzs hozhatta meg a döntést, hogy ne feltartóztatni próbáljuk a menekülteket, hanem minél előbb továbbutaztatni őket. „Ez ugyanaz a helyzet, mint amikor a Keletiből megindultak a menekültek Ausztria felé: a kormány nyilván felmérte, hogy ennyi emberrel nem fog tudni mit kezdeni, így a legkevésbé konfliktusos megoldást választotta, amikor buszra ültette, és az osztrák határhoz vitte őket. Most naponta ezrek jönnek Horvátországból, egyszerűen nem lehet velük mást csinálni” – mondta.

Informátorunk – hangsúlyozva, hogy ez csak saját véleménye – úgy vélte, ez „nyilván politikai döntés is volt” – ezeket pedig ilyen horderejű ügyekben általában személyesen Orbán Viktor szokta meghozni.


Horvát, magyar két jó barát

A hivatalos nyilatkozatok ugyanakkor ennek ellentmondanak. Szijjártó Péter az Indexnek azt mondta, Pintér Sándor belügyminiszter döntött a menekültek beengedéséről és utaztatásáról, miután a horvátok minden előzetes figyelmeztetés nélkül elkezdték a magyar határra szállítani a menekülteket. (Ebből eredt az a konfliktus is, aminek során a magyar rendőrség letartóztatott egy horvát mozdonyvezetőt, miután egy vasúti szerelvény előzetes egyeztetés nélkül több száz menekültet hozott be magyar területre. Az ügyről teljesen eltérő magyar és horvát nyilatkozatok születtek.)

Szijjártó szerint a horvát külügyminiszter összevissza hazudozott neki az elmúlt napokban. A horvát külügyminiszter Pélmonostoron szombat délelőtt szintén arról beszélt, egyszerűen rányomták a menekülteket a magyarokra, így „kényszerítették őket a menekültek befogadására”. Rogán Antal, a Fidesz távozó frakcióvezetője pedig azt mondta, a magyar kormány meg fogja akadályozni Horvátország schengeni csatlakozását a kialakult helyzet miatt.


Pintér Sándor döntött a hivatalos nyilatkozatok szerint a menekültek átengedéséről


A hivatalos nyilatkozatok lassan már nem is lehetnének súlyosabbak, ehhez képest egy érintett diplomáciai forrásunk azt mondta a VS.hu-nak, szerinte „feltűnően jó és olajozott az együttműködés a két ország hatóságai között”, így „felmerül a kérdés, hogy nem csak egy nagy színjátékot látunk-e, hiszen ami történik, valójában a magyar, a szlovén, a szerb, és a horvát kormánynak is a lehető legjobb, a problémát pedig szépen rátolják Ausztriára”.

Ez valószínűleg sosem fog kiderülni, de tény, hogy jelenleg magyar, horvát szempontból valóban ez a legkönnyebb megoldás, legalábbis amíg fel nem épül a horvát–magyar határon is a határzár. Ráadásul egyelőre az osztrák álláspont is megengedő. Információink szerint Ausztria már jelezte a magyar hatóságoknak: egyelőre mindenkit befogadnak, aki hozzájuk érkezik, csak annyit kértek, hogy legalább két órával előre informálják az osztrák rendőrséget egy-egy magyar vasúti szerelvény érkezéséről, hogy fel tudjanak készülni az emberek fogadására.

Egy másik kormányzati forrásunk ugyanakkor úgy vélte, a magyar döntés mögött az is lehet, hogy „Orbán Viktor így is fel akarja hívni az európai vezetők figyelmét a helyzet súlyosságára: nagy a gond, ne szarakodjatok velünk, látjátok, hogy mivel nézünk szembe”. Egy másik kormányzati forrásunk tagadta, hogy lenne bármilyen titkos horvát-magyar alku, és összeesküvés-elméletnek nevezte ezt, megjegyezve (némi öniróniával is azért): „ilyenek csak a baloldalon vannak, nálunk minden mindig stratégia szerint zajlik”.