A törökök Európa nyakába sóznák a menekülteket

Fotó: MTI/EPA / Stephanie Lecocq

-

A még több pénz és a vízummentesség mellett azt is követelik, hogy a visszatoloncolt menedékkérőkért cserébe szíriai menekülteket fogadjon be az EU.


A meghosszabbított EU–Törökország-csúcson Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök állítólag nemcsak több pénzt követel az uniótól a migránsok megfékezése érdekében, és nemcsak a török állampolgároknak járó vízummentességért alkudozik, hanem újabb kikötése is van. A Politico.eu és az MTI is arról ír, hogy az EU-s országokból visszafogadott migránsokért cserébe Törökország szíriai menekültek unióba való áttelepítését követeli.


Az áttelepítés korábban már lekerült az EU-val való tárgyalások napirendjéről, azonban Davutoğlu hétfőn ismét előhozakodott a követeléssel, és feltételként szabta meg a bevándorlók visszafogadásának teljesítéséhez.

Hétfőn – valamivel korábban – Orbán Viktor éppen arról nyilatkozott, hogy szó sem lehet semmiféle közvetlen áttelepítésről Törökországból Európába, de Magyarországra semmiképpen. A miniszterelnök egyébként is elhibázottnak tartja az Európába történő közvetlen áttelepítést, mert az szerinte csak olaj lenne a tűzre, még többen indulnának útnak. Ezért a határok lezárása nélkül semmit nem szabad tenni.

A hétfői, brüsszeli EU-csúcs azért húzódik el, mert Törökország új javaslatokkal állt elő a migrációs válság rendezésével kapcsolatban. Információk szerint Ankara többet kér a szíriai menekültek török területen történő ellátásához a megígért hárommilliárd eurónál. Az MTI szerint a törökök még hárommilliárd eurót követelnek. Továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások azonnali felgyorsítását, valamint a törökök uniós vízummentességének előre hozatalát, már idén tavaszi bevezetését sürgeti a török fél.