A tádzsik kormány szerint az ellenzék ölt, nem az Iszlám Állam

Forrás: YouTube

-

Több felvétel is megjelent a merénylet állítólagos elkövetőiről.


Az Iszlám Állam közzétett egy videót, amelyen a tádzsikisztáni gázolás állítólagos elkövetői hűséget fogadnak a terrorszervezetnek. A dzsihadisták így próbálják bizonyítani, hogy ők követték el a merényletet a négy turista ellen. A felvételen öt férfi hűséget fogad Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének. Az állítólagos elkövetők oroszul beszéltek, de arab neveken szólították egymást. Azt állították, hogy tádzsikok, s megfogadták, Allah nevében hitetleneket fognak lemészárolni. A videóhoz csatolt szöveg szerint ők voltak felelősek a vasárnapi gázolásos merényletért.

A Szabad Európa Rádió közzétett egy videót, amelyet állítólag magáról a támadásról készítettek. A homályos felvételen egy kocsi látható fényes nappal, ahogy megfordulva áthajt a már elütött bicikliseken.

A dusanbei kormány viszont úgy véli, a merényletet nem a dzsihadisták követték el, hanem az államellenes összeesküvés miatt 2015-ben betiltott iszlamista ellenzéki párt.

A felvételen látható férfiak közül egyesek hasonlítanak azokra gyanúsítottakra, akiket a biztonsági erők lelőttek, fényképeiket pedig közzétette a belügyi tárca. A tádzsik biztonsági erők hétfőn négy feltételezett támadóval végeztek és egyet őrizetbe vettek.

A belügyminisztérium kedden bejelentette, hogy további négy gyanúsítottak elfogtak, s a Tádzsikisztáni Iszlám Reneszánsz Pártját (TIRP) vádolják a merénylet elkövetésével. A minisztérium szerint a gyanúsítottak egyikének tanúvallomása alapján jutottak erre a következtetésre. A támadók vezérét Iránban képezték ki, a merénylet után a csoport Afganisztánba akart szökni.

Muhiddin Kabiri, a TIRP száműzetésben élő vezetője tagadta, hogy bármi közük lenne a történtekhez, s szerinte a dusanbei vezetés a támadást politikai célokra akarja használni.

Hétfő este az Iszlám Állam vállalta a merényletet. A dzsihadisták szócsöve, az Aamák hírügynökség jelentette: az elkövetők a terrorszervezet katonái voltak, s tettüket a szervezet felhívására hajtották végre. A terrorszervezet ugyanakkor semmiféle bizonyítékot sem nyújtott.

Az Iszlám Állam évekkel ezelőtt megjelent Tádzsikisztánban. A rendőrség elit alakulatának egyik parancsnoka 2015-ben átállt az iszlamisták oldalára.

A héttagú kerékpáros turistacsoport négy tagját vasárnap gázolta halálra egy autó Tádzsikisztán déli részén. A támadók le is szúrták áldozataikat. "Három külföldi, két amerikai és egy svájci a helyszínen életét veszítette, egy holland pedig a kórházba szállítás után halt meg" – mondta Ramazon Rahimzoda belügyminiszter, aki szerint a turistacsoport további két tagja – egy svájci és egy holland – könnyebb sérüléseket szenvedett. Ez volt az első ilyen jellegű támadás nyugati turisták ellen Tádzsikisztánban.