A szíriai elnök kiírta a választásokat

Fotó: AFP/SANA / AFP/SANA

-

Bassár el-Aszad szír államfő április 13-ára írta ki a parlamenti választásokat. Legutóbb 2012-ben volt, és 4 évente voksolnak. A szíriai tűzszünet az Egyesült Államok és Oroszország megállapodásának értelmében február 27-én, azaz szombaton 0 órakor lép hatályba.


a szíriai tűzszünet, A fegyvernyugvás nem vonatkozik az Iszlám Államra és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Núszra Frontra sem.

Ezek, és más, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terrorszervezetnek nyilvánított csoportosulások ellen a tűzszünet ellenére is folytatódnak majd a katonai csapások - jelentette ki hétfő esti moszkvai televíziós beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Háled Hodzsa, a szaúdi támogatású ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HMC) egyik tagja az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy a megállapodás kéthetes tűzszünetről szól, amelyet akár határozatlan időre is meg lehet hosszabbítani, ha az érintett felek elkötelezik magukat mellette.

A szíriai ellenzék szombaton kijelentette: csak abban az esetben egyeznek bele a tűzszünetbe, ha nemzetközi garanciákat kapnak arra, hogy a damaszkuszi rezsim, Oroszország és Irán is tartja magát a megállapodáshoz.

Bassár el-Aszad előzőleg bizonyos feltételek mellett "késznek" mondta magát a fegyvernyugvásra, amennyiben a "terroristák" nem használják azt ki, és a felkelők oldalán álló országok felfüggesztik támogatásukat.