A szíriai ellenzék tűzszünetet ígér, ha az oroszok is abbahagyják

Fotó: RIA Novosti / Dmitriy Vinogradov

-

A szíriai ellenzéki csoportok két-három hétig tartó tűzszünetben állapodtak meg azzal a feltétellel, hogy Oroszország leállítja szíriai légi hadjáratát, befejeződik a városok ostroma és országszerte lehetővé válik a segélyek eljuttatása a rászorulókhoz - közölte szombaton a Reuters hírügynökség a genfi béketárgyalásokhoz közel álló forrásra hivatkozva.


A tűzszünet később meghosszabbítható lenne, és – az Iszlám Állammal nem számolva – minden ellenzéki csoportosulás támogatását élvezné. A fegyvernyugvás további feltétele, hogy nem érik támadások az al-Kaida terrorszervezethez köthető an-Nuszra Frontot, de ez még az amerikai-orosz egyeztetések tárgyát képezi - írta a Reuters.


Oroszország és az Egyesült Államok közösen elnököl a szíriai harcok leállítását célzó genfi ENSZ-megbeszéléseken, és a két nagyhatalom katonai vezetői előzetes megbeszélést tartottak a szélesebb körű találkozó előtt. A tűzszünet megteremtésének részleteit egy orosz-amerikai vezetésű munkacsoportnak kell kidolgoznia, amely a tervek szerint szombaton ült volna össze Genfben. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azonban közölte, hogy a tanácskozást későbbre halasztották.A Reuterst tájékoztató forrás szerint az an-Nuszra Fronttal a felek szerint azért kell körültekintően bánni, nehogy polgárháborús káosz alakuljon ki Idlíb tartományban, ahol ez a szervezet más lázadócsoportokkal együtt harcol a hadsereg ellen.


Az an-Nuszra Frontot az ENSZ Biztonsági Tanácsa terrorszervezetnek tartja. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy héttel ezelőtt, a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) müncheni külügyminiszteri találkozója után - amelyen a fegyvernyugvás egy héten belüli megteremtéséről és a harcok miatt a külvilágtól elzárt települések humanitárius segélyezéséről született megállapodás - azt mondta, hogy a fegyvernyugvás nem terjed majd ki sem az Iszlám Államra, sem az an-Nuszra Frontra.


Oroszország tavaly szeptemberben kezdte meg szíriai légi hadjáratát, segítséget nyújtva a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadseregnek. Az orosz támogatás a szíriai hadsereg javára fordította a háború állását, legnagyobb bosszúságára az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek, akik a lázadókat támogatták és meg akarták buktatni Aszadot.


A szíriai béketárgyalások másik akadálya az ostromlott városok helyzete. Az ENSZ becslése szerint mintegy 487 ezer ember él 15 szíriai ostromlott városban, és még 4,6 milliónyian nehezen megközelíthető térségekben. Egyes térségekből éhínség okozta halálozásokról és a lakosság súlyos alultápláltságáról érkeztek jelentések.