A szíriai ellenzék foglyok elengedését követeli a béketárgyalás előtt

-


A szíriai ellenzék képviselői szombaton megérkeztek Genfbe, hogy részt vegyenek a hétfőn kezdődő béketárgyalásokon, amelyek során az ENSZ közvetítőin keresztül tárgyalnának a szíriai kormánnyal. Azonban a Guardian híre szerint az ellenzék képviselői követelést nyújtottak be: csak akkor ülnek tárgyalóasztalhoz, ha a kormány előbb jó szándéka jeléül szabadon enged nagyszámú politikai okokból bebörtönzött személyt.


Összesen 3000 ember szabadon engedését követelik, de prioritási listájuk élén 177 fogoly elengedése áll, akik közt kisgyerekes anyák vannak. Ezt a listát már át is adták Staffan de Mistura ENSZ-küldöttnek (fenti képünkön ő látható), aki a felek közt közvetít.

Emellett arra is figyelmeztettek, hogy ha a kormány folytatja a "bűncselekmények" elkövetését, akkor sem hajlandók tárgyalni.

Az ellenzék képviselői a civileket is sújtó légicsapások beszüntetését és az életkörülmények javítását szeretnék elérni. John Kerry amerikai külügyminiszter ígéretet tett arra, hogy követeléseiket komolyan veszik, bár azt nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen konkrét ígéreteket tett.