A szeparatista katalán elnökről egyeztetnek a madridi pártok

Fotó: MTI/AP / Daniel Ochoa de Olza

-

Quim Torra beiktatásakor azt mondta, a független Katalóniáért dolgozik.


Megerősítette egységét Spanyolország alkotmányos rendjének védelme iránt Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnök és Pedro Sánchez, a legnagyobb ellenzéki erő, a baloldali PSOE Madridban. Hétfőn a barcelonai parlament Katalónia elnökévé választotta a szeparatista Quim Torrát. Torra programbeszédében azt mondta: a menesztett Carles Puigdemont Katalónia legitim elnökének, és azt ígérte: fáradhatatlanul dolgozik az önálló katalán államért.

A Rajoy és Sánchez rendkívüli találkozójáról szóló közlemény szerint a madridi kormány, a kormányzó konzervatívok és a szocialisták elkötelezettek, hogy egyeztetett és arányos választ adjanak minden kihívásra, és megvédjék az alkotmányos rendet. Elutasítják, hogy a katalán autonómia alapokmányában, az Estatutban rögzítettől eltérő politikai rendszer lépjen életbe.

Arról is megállapodtak, hogy fenntartják a pénzügyi ellenőrzést a katalán költségvetés felett, biztosítva a források közcélú felhasználását.

Sánchez azt mondta, meg kell várni, milyen utat választ az új katalán kormány, de ha azt, amelyet az új elnök kijelölt, akkor várhatóan ismét alkalmazzák az alkotmány 155-ös cikkét. Azt mondta, Katalóniában az elnök az állam legfőbb képviselőjeként van jelen, és bejelentette: kezdeményezik Torra meghallgatását a spanyol parlamentben, hogy ott ismertesse kormányzati elképzeléseit.

A PSOE tavaly októberben támogatta, hogy a spanyol parlament felsőháza felhatalmazza a madridi kormányt, ideiglenesen vegye át Katalónia irányítását és függessze fel autonómiáját.

Az alkotmány 155-ös cikke alapján megadott felhatalmazás akkor jár le, ha az új katalán kormány megalakul.

Rajoy csütörtökön tárgyal a katalán helyzetről Albert Riverával, a Ciudadanos liberális párt elnökével, aki várhatóan szintén megerősíti pártja elkötelezettségét a spanyol egység mellett.