A SPAR visszautasítja Greenpeace vádjait a mérgező paprikáról

Fotó: Vs.hu / Kozma Zsuzsi

-

A Greenpeace szerint egy március elején lefolytatott vizsgálatuk során 12 paprikából 8-ban találtak a határértéket meghaladó mennyiségű vagy tiltott vegyszermaradványt – ezek közül az egyik paprikát a SPAR-ból szerezték be. Az üzletlánc viszont visszautasítja a vádakat.


A SPAR a Greenpeace-nek küldött válaszában kifejtette: túl azon, hogy szerintük a lefolytatott vizsgálat nem is felelt meg a szakmai követelményeknek, a kérdéses terméket (zárt, műanyag tasakos paprika, 2*225 grammos kiszerelésben) a SPAR egyáltalán nem is forgalmazza.


Kérdésünkre a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) munkatársa elmondta, hogy éves szinten mintegy 2500-3000 friss zöldség-és gyümölcsmintát vizsgálnak meg, és az utóbbi években csak az esetek 0,5-1 százalékában találtak kifogásolni valót határérték feletti mennyiségben mért szermaradék tartalom miatt. 2011 és 2014 között 747 paprikát vizsgáltak meg, melyből mindössze 5 bizonyult problémásnak. A Nébih szerint ezek az arányok alatta maradnak a nemzetközi átlagnak. A nem megfelelő termékek és azok termelőinek az adatait a hivatal közzé teszi a honlapján.

„Természetesen a hatóság mindent el fog követni az Greenpeace által jelzett eset felderítése érdekében ezért – amennyiben a nyomon-követhetőség biztosított volt – az ügyben érintett termelőnél az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv soron kívüli ellenőrzést fog lefolytatni.” – érkezett a válasz a kérdésünkre, miszerint tervez-e a Nébih vizsgálatot indítani a Greenpeace adatai alapján.